Jak velké dávat spropitné na dovolené?

04.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Spropitné v českých restauracích není úplně obvyklé a většinou záleží na platícím, jestli personálu něco málo přidá. Jsou ale země, kde je nechání dýška nedílnou součástí oběda.

Spropitné neboli dýško by mělo být výrazem spokojenosti s obsluhou. Tringenlt vždy připadá číšníkovi (nebo čísnici), který vás obsluhovat. V Česku většinou dýško moc nedáváme, maximálně zaokrouhlíme placenou částku na celé desetikoruny, padesátikoruny nebo stokoruny. Jsou ale země, kde bychom měli dýško dávat automaticky a čísníci to budou také tak čekat.

Jak tedy dávát dýško letos na dovolené?

Také si přečtěte: Jakou platební kartu si vzít na dovolenou?

Jak správně dávat dýško?

Existují dva základní způsoby jak dát spropitné. První je oblíbený hlavně u nás, kdy při placení řeknete vyšší částku, než kolik vám napočítala obsluha, nejčastěji zaokrouhlujete čísla směrem nahoru. Při útratě například 134 korun, tak zaplatíte 150 a necháte 16 Kč jako dýško. V některých zemích by se ale mohli tímto způsobem urazit.

Vhodnějším způsobem tak je zaplatit účet a nechat si vrátit přesně drobné. Poté co obsluha odejde nechte dýško v hotovosti u účtu na stole. Takto dávejte spropitné především v lepších restauracích, kde dostanete účet v malé knížce. Z té vyberte účet a vložte naopak drobné, které chcete nechat jako spropitné.

Jaké dávat spropitné

(foto: Shutterstock)

 

Je nutné dávat dýško?

V zásadě je možné země na celém světě rozdělit do čtyři skupin:

  • V první skupině jsou země, kde byste měli dýško nechat. Vždy a všude. Jde o USA, Kanada, Mexiko, Katar, Egypt a Spojené arabské emiráty.
  • V dalších zemích nechte dýško v restauraci, tedy když si kupujete jídlo. To spropitné dejte v Rakousku, Irsku, Nizozemsku, Rusku, Turecku, JAR, Brazílii.
  • V zemích třetí skupiny můžete dýško dát, pokud jste byli s obsluhou opravdu spokojeni, ale dýško není podmínkou. Jde o největší skupinu, patří tam například evropské země, jako Německo, Velká Británie, Skandinávie, a další populární světové destinace, jako je Indie, Fiji, Izrael nebo Austrálie.
  • A v poslední skupině zemí najdete země, kde dýškem obsluhu vyloženě urazíte. Jde například o Japonsko, Omán, Jemen. Také třeba Francie, kde je automaticky započítáno v ceně.

Kolik dát jako dýško?

Pokud jde o obecná pravidla, tak dávání spropitného je možné shrnout takto: čím víc na jih a čím víc na západ, tím větší dýško. Je to ale jen obecné pravidlo, které má plnou řadu výjimek. Orientačně se jím ale řídit můžete, pokud opravdu nevíte, kolik v restauraci nechat jako tringelt.

Stručný přehled zemí najdete v následující tabulce.

  Kolik dát spropitné?
Evropa kolem 10 %
  do 10 % dávejte v Rakousku, Německu, v Itálii, ve Španělsku a Portugalsku
  nad 10 % až 15 % pak dávejte v Chorvatsku, ve VB, v Irsku, v Řecku
  ve Skandinávii můžete bez spropitného (je započteno v ceně účtu)
Severní Amerika až 20 %
  v USA je cokoliv pod 15 % je považováno za neslušnost, v Kanadě stačí dávat dýško do 15 %
  Mexiko 15 %, stejně i v Karibiku
Jižní Amerika kolem 10 %
  do 10 % v Kostarice, Peru, Brazílie
  nad 10 % v Argentině, Čile, v Uruguayi
Asie NIC, v Japonsku nebo Číně je spropitné urážkou, v Indii se dýško nedává
  Thajsko, Singapur, Hongkong max 10 %, spíše méně
arabské země 10 %, bakšiš je nutností
Austrálie 10 % je už výrazem maximální spokojenosti, platí i pro Nový Zéland a Jižní Pacifik
Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: Spotřebitel