Kdy vám končí status studenta po střední škole?

05.06.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Kdy ztratíte status studenta po maturitě? 30. června či 31. srpna? A co, když maturujete až v září? A co když vás ze střední školy vyloučí? 

Status studenta má řadu výhod - stát za vás odvádí zdravotní pojištění, máte nárok na daňovou slevu na studenta (a také daňové zvýhodnění na dítě), umožňuje vám při splnění dalších podmínek pobírat sociální dávky (sirotčí důchod apod.) a také máte slevy na jízdném, na kulturní a sportovní akce. Kdy ztrácíte status studenta?

Střední škola, co po maturitě?

Po maturitě budete mít ještě status studenta a s ním spojené výhody až do 31. srpna. Jestliže se dostanete na vysokou školu, tak dnem zápisu na vysokou školu se stáváte jejím studentem. Mezidobí mezi střední školou a vysokou školou tedy nemusíte řešit.

Když se maturita nezdařila

Pokud se vám nezdařila maturita a musíte jít na opravnou maturitní zkoušku až v září, tak stejně jako v předchozím případě zůstáváte studentem do konce srpna. Od září tedy budete muset hradit zdravotní pojištění, to můžete v rámci zaměstnání, podnikání či jako osoba samostatně činná. V každém případě kontaktujte vaši zdravotní pojišťovnu. Jestliže v září budete nastupovat na vysokou školu, tak zdravotní pojištění nemusíte řešit.


Čtěte také:

Letní brigády pro mladistvé, jaké máte možnosti?

Jak a kdy začít po studiu platit zdravotní pojištění?


Kdy budete platit zdravotní pojištění o prázdninách?

Jestliže se student nechá zaměstnat, či jeho příjem (od jednoho zaměstnavatele) z dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti přesáhne 10 000 Kč, respektive 3 000 Kč, tak ze svého příjmu budete odvádět zdravotní i sociální pojištění.

Střední škola - maturita odložena ze zdravotních důvodů

Pokud vás čeká náhradní termín maturitní zkoušky ze zdravotních či osobních důvodů, tak se nemusíte bát, status studenta budete mít v tomto případě až do dne maturity.

Zdravotní a sociální pojištění starostí pro studenta není, ale co po maturitě?

Kdy ztratíte status studenta hravě?

Zdroj: Shutterstock

Vyloučení ze střední školy

Jestliže vás vyloučí ze střední školy, tak budete studentem do doby, kdy budete o vašem vyloučení srozuměni (či k datu vyloučení). Od toho dne už nebudete posuzování jako nezaopatřené dítě a budete muset začít odvádět zdravotní pojištění.

Nedostal jsem se na vysokou, jak získat status studenta?

Jestliže jste se nedostali na vaši vysněnou vysokou školu a nechcete přijít o status studenta, tak zvažte studium na "příbuzné" vysoké škole, kde můžete řadů předmětů absolvovat a následně doufat, že vám je uznají na vaší vysněné vysoké škole.

Po maturitě na rok na jazykovku

Na pomaturitním jazykovém studiu můžete rozšířit znalosti a schopnosti v jazycích a během roku se připravit na přijímací zkoušky. Nicméně musí jít o denní studium po celý školní rok. Jazyková škola musí být akreditována a vaše studium musí být zahájeno do konce kalendářního roku po první vykonané maturitní zkoušce.

Pokračování studia na střední škole

Můžete začít studovat další střední školu nebo můžete nastoupit na jiný obor (nástavbu), podívejte se tedy po školách, které přijímají i o prázdninách.

Studium na vyšší odborné škole

Další možností je studium na nějaké vyšší odborné škole (VOŠ). Ne na všech VOŠkách budete mít status studenta, proto si dejte pozor na jejich akreditaci a zjistěte si, jestli budete mít status studenta.

Nultý ročník

Řada fakult u náročných studijních programů nabízí nultý ročník. V některých nultých ročnících status studenta máte, na některých nikoliv. Vždy záleží na jednotlivých školách. Některé fakulty dokonce umožňují uznání předmětů z nultého ročníku v dalším studiu, tak si o nich najděte informace.

Studium na jiné vysoké škole

Můžete se rovněž vydat na vysokou školu, která má termín k uzavření přihlášek k přijímacímu řízení až do konce léta. Vyberte si obor, který bude příbuzný tomu vašemu vyvolenému, a načerpáte zde mnoho užitečných informací a třeba vám z něj některé předměty uznají při dalším studiu

Tip: Stále vám není něco jasné? Položte nám dotaz v naší poradně

Co dělat, když jste ztratil status studenta?

Nebojte se, máte řadu možností. Záleží na vašich plánech a preferencích. Jen myslete na to, že se ztrátou statusu studenta za vás stát přestává platit zdravotní pojištění a ztrácíte řadu výše zmíněných výhod.

Jestliže se chystáte dále studovat v dohledné době, tak bychom vám doporučovali si zajít na Úřad práce, kde se zaevidujete. Další možností je kontaktovat vaši zdravotní pojišťovnu a začít si platit zdravotní pojištění sám jako osoba bez zdanitelných příjmů (v současné době činí záloha 1 803 Kč měsíčně).

Pokud již máte studia dost, tak můžete začít podnikat nebo se nechat zaměstnat. Jestliže nemáte vybranou žádnou práci či podnikatelský plán, tak si zajděte na Úřad práce, kde za vás budou hradit zdravotní pojištění a rovněž vám pomohou najít si práci nebo se budete moci proškolit či jinak vzdělávat.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: STUDENT