Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

10.06.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete si pořizovat byt nebo dům? Ještě před samotnou koupí byste si měli ověřit a zhodnotit hned několik důležitých faktorů. Jaké to jsou?

Pořízení bytu či domu je často největší investicí, jakou v životě učiníme. I když vybraná nemovitost může na první pohled působit dokonale, není radno nechat se unést emocemi. Odborníci radí nepodlehnout tlaku majitele či realitního makléře, dát si na čas a potenciální koupi si důkladně prověřit.

Co prověřit při výběru nemovitosti?

  • Lokalita – pokud se stěhujete mimo velká města, měli byste si prověřit občanskou vybavenost vybraného místa. Např. pro mladé rodiny může být při výběru stěžejní, jestli se v dané obci nachází školka nebo škola. Jinak se může stát, že děti bude nutné vozit za vzděláním několik kilometrů daleko.
  • Doprava – prověřte si, za jak dlouho se z města nebo práce dostanete do nového domova a také to, zdali bude vůbec kde zaparkovat. Možnost rychlého parkování se může během dne měnit. Přehled byste měli mít i o dostupnosti hromadné dopravy.
  • Okolí a budoucí zástavby – informujte se o případných okolních pozemcích a budoucích zástavbách.

Kde najít informace o pozemcích?

„Ze zahrady či louky vedle vyhlédnuté nemovitosti se snadno může vyklubat stavební parcela, na níž za pár měsíců vyroste další dům, který bude překážet ve výhledu z balkonu či okna. Informace o vedlejších pozemcích jsou přitom snadno dostupné on-line,“ říká Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis, jež provozuje aplikaci Chytremapy.cz.

V ní se lze díky kombinaci pravidelně aktualizované ortofotomapy celé České republiky a propojení s katastrem nemovitostí na daný pozemek snadno podívat a zkontrolovat si, jde-li skutečně o pole, či stavební parcelu. Informace lze zjistit též v územním plánu obce, který je k nahlédnutí na příslušném městském úřadu a někdy je zveřejněný i na webových stránkách města.

Na co se dívat při koupi nemovitosti, domu, bytu

Zdroj: Shutterstock

Jak a kde najít majitele nemovitosti?

Velmi důležitý je i samotný prodávající. Zvlášť to platí v případech, kdy prodej probíhá takzvaně napřímo, tedy bez asistence realitní kanceláře. „Je třeba si v prvé řadě ověřit, že prodávající je skutečně majitelem bytu, případně se jedná o společné jmění manželů a k prodeji bude třeba souhlas obou manželů. K tomu poslouží aktuální výpis z listu vlastnictví, který lze za poplatek získat na katastru nemovitostí, on-line, případně na pobočkách Czechpointu na každé poště,“ vysvětluje Pavel Šalomon, hlavní konzultant společnosti Denarius Gold.

Omezení vlastnického práva k nemovitosti

Pozornost je přitom nutné věnovat nejen údajům o majiteli, ale také o omezení vlastnického práva, jako je věcné břemeno či zástavní právo. „V případě, že na nemovitosti vázne zástavní právo, není třeba věšet hlavu. Ve většině případů je to kvůli hypotečnímu úvěru majitelů. V takovém případě se dá hypotéka při koupi vyplatit nebo převzít,“ dodává Pavel Šalomon.

Na listu vlastnictví je rovněž uvedeno, jestli v současnosti probíhá další řízení, jež by mohlo nákup znevýhodnit. Písmeno „P“ upozorní na plombu, jíž se mění stav nemovitosti a na kterou je třeba si dát při koupi bytu pozor.

Základní údaje o majitelích a případných věcných břemenech jsou pro rychlé ověření také dostupné online i zdarma na Chytremapy.cz. Při koupi ale budete vždy potřebovat vystavení aktuálního výpisu z listu vlastnictví.

 

Jak zjistit stav domu nebo bytu?

Zjistit byste si měli kromě právních záležitostí i další údaje o nemovitosti. V aplikaci Chytremapy.cz lze díky Registru územní identifikace, adres a nemovitosti (RÚIAN) najít i informace o použitých materiálech na výstavbu. Dále také potencionální zájemci o koupi mohou vyčíst i druh vytápění nebo napojení na kanalizaci.

Dům nebo byt by si měl kupující prověřit i osobně. U domu by jej měl zajímat stav zevnitř i zvenčí, a to včetně střechy, sklepa nebo půdy. Pozornost by měl věnovat i vnitřním rozvodům, statice a izolaci. U bytu je třeba prověřit podlahy, veškeré rozvody, okna, koupelnu, kuchyň a toaletu.

Pokud si nejste jisti, na co byste se měli dívat, je možné se obrátit na stavební inspektory, specializované firmy a jiné odborníky.

Zdroj: Lesensky.cz


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ