Prodraží se letní výlety kvůli benzínu a naftě?

28.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Začátek letošního roku vypadal slibně. Po pádu cen na světových trzích zlevnily nafta a benzín i u českých pump. V létě ale může být vše jinak. Rostoucí poptávka bude už tradičně znamenat tlak na ceny. A v napjaté globální atmosféře stačí málo, aby se spustila panika.

V létě je rušněji nejen na silnicích, ale také u čerpacích stanic. Prodejci pohonných hmot zdražovali už několik prázdnin po sobě a pravděpodobně není důvod, aby letos zvolili jinou taktiku. Analytici se ovšem v předpovědích liší. Ropa je totiž citlivá komodita a na vývoj reaguje překotně. Za kolik budeme v červenci a srpnu tankovat benzín nebo naftu, proto bude záležet na celé řadě proměnných.

Pokles ceny ropy a zase nárůst

Vezměme to postupně. Na začátku letošního roku letěly ceny nafty a benzínu dolů. Mohlo za to zlevňování ropy na světových trzích. V lednu se litr benzínu prodával za 31,30 korun, nafta za 31,75 korun, a ceny se tak přiblížily hodnotám z května 2018.

Optimismus ale netrval dlouho, protože ropa začala zdražovat. V lednu se barel ropy Brent obchodoval za 61 dolarů.  Cena ropy se prostě odrazila ode dna a pomalu, ale jistě se zvyšovala. Výraznější zdražení u českých čerpacích stanic držela na uzdě do jisté míry měna, protože koruna oproti dolaru posílila.

Netrvalo to dlouho a v průběhu jara se ceny benzínu a nafty vyšplhaly opět výrazněji přes 30 korun. Na začátku května se podle údajů společnosti Finlord prodával v Česku litr Naturalu 95 za 33,07 korun, nafta stála o pár haléřů méně, motoristé v průměru platili 31,34 korun za litr. Podle statistik portálu Kurzy.cz se 13. června prodával litr benzinu Natural 95 za 33,49 korun, nafta stála 32,50 korun.

 

Levnější, či dražší letní ceny benzinu?

Jak se bude cena pohonných hmot vyvíjet v dalších týdnech, zatím není jasné. Svými odhady se liší i experti. Hodně podle nich bude záležet na vývoji trhu s ropou a na geopolitických událostech ve světě. „V neklidných časech stačí útok na tankery v Perském zálivu a brzy může být vše jinak,“ podotýká Jiří Gavor ze společnosti ENA a odkazuje tak na poslední incident z Ománského zálivu, kde po útocích explodovaly dva tankery.

Analytici sice nyní nedokážou říci, za jaké ceny budeme v létě benzín a naftu tankovat, ale shodují se přinejmenším na tom, že budou výhodnější než v přímořských zemích, jako je Chorvatsko nebo Itálie, které patří k oblíbeným dovolenkovým destinacím Čechů. Například v Chorvatsku stál v květnu litr benzinu v přepočtu 36,13 korun, nafta se tady prodávala za 34,70 korun.

Podle některých odborníků za zvyšováním cen pohonných hmot o minulých prázdninách nestála vypočítavost pumpařů. „V předchozích letech se skutečně stávalo, že o letních měsících byly ceny benzinu a nafty vyšší. Díky husté síti a vysoké konkurenci mezi čerpacími stanicemi v České republice se ale nejednalo o naschvál pumpařů, šlo o reakci na vývoj ceny ropy a kurzu koruny vůči dolaru,“ konstatoval Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Jiný názor zastává Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. „V květnu ceny pohonných hmot stoupaly, což byl důsledek předchozího zdražování ropy na světových trzích. V letních měsících očekávám mírné zdražení,“ dodal. Zlevnění, a to až o 1,5 korun na litr, pak naopak předpokládá analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Záleží na spoustě faktorů

Protichůdné názory analytiků korespondují s protichůdnými vlivy, které se do cen ropy promítají. Klíčovým faktorem jsou události na světovém trhu, objem vytěžené ropy nebo kurz koruny vůči dolaru, potažmo euru.

A pak to jsou pochopitelně i sezónní vlivy. „Například dovolené vždy znamenají větší poptávku po benzinu i naftě, a tím sílí tlak na růst ceny. Nicméně ještě zásadnější faktor je pohyb světových cen ropy. Ty byly v posledních měsících docela příznivé a ceny pohonných hmot o něco klesly,“ uzavírá Jiří Gavor.

Také si přečtěte: Co je dobré vědět o náhradě mzdy za dovolenou

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel