Jak budou letos placeni brigádníci?

25.06.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Zájem zaměstnavatelů o brigádníky je jako každý rok vysoký. Pracovních příležitostí je mnoho a student i si nebudou muset vydělávat jen doplňováním zboží nebo točením zmrzliny? V jakých oborech je poptávka? A kolik brigádníci dostanou na hodinu?

Analýzu provedla Hays plc („Skupina”), což je přední světová společnost v získávání specialistů. Skupina je expertem v náboru kvalifikovaných, profesionálních a odborných lidí po celém světě, je leaderem na trhu ve Velké Británii a asijsko-pacifické oblasti a jedním z leaderů na trhu v kontinentální Evropě a Latinské Americe.

Jaká je minimální hodinová mzda?

Minimální mzda v roce 2018 činila 12 200 Kč hrubého měsíčně a na hodinu 73,20 Kč hrubého. V roce 2019 se vyšplhala na 13 350 Kč hrubého a společně s tím vzrostla i minimální hodinová mzda na 79,80 Kč hrubého. Měsíční hrubá mzda anebo zaručená mzda, která bývá ještě vyšší, nebude brigádníky zajímat, protože se zaměstnavatelem uzavřenou DPP nebo DPČ. Minimální hodinová mzda pro ně však platit bude. Od zaměstnavatele nesmějí dostat nižší mzdu na hodinu.

  • Dohoda o provedení práce – u DPP do výdělku 10 000 Kč nebudou z vaší mzdy strhávány odvody na sociální a zdravotní pojištění ani záloha na daň nebo daň srážková. Odpracovat budete moci maximálně 300 hodin za rok.
  • Dohoda o pracovní činnosti – u DPČ se vám bude ze mzdy odvádět sociální a zdravotní pojištění, pokud vyděláte více než 2 999 Kč za měsíc. V práci pak můžete být maximálně 20 hodin týdně.

TIP: Co potřebují vědět studenti, kteří si hledají letní brigádu?

Minimální a průměrná mzda na hodinu pro brigádníky 2019

Zdroj: Shutterstock

Jaké pracovní pozice mají volná místa?

„V porovnání s loňským rokem pozorujeme nárůst poptávky po dočasných zaměstnancích či brigádnících do administrativy. Z důvodu plánovaných dovolených kmenových zaměstnanců firmy hledají například recepční, asistenty na vyřizování objednávek či do zákaznického servisu. Co se týká délky takové brigády, úvazek může být několik dní nebo i týdnů“, uvádí Lenka Pešková z personálně poradenské společnosti Hays.

Další oblastí, kde vzrostla poptávka zaměstnavatelů, jsou podpůrné služby v segmentu financí či finančních služeb. Zde ale firmy upřednostňují dlouhodobou spolupráci na částečný úvazek spíše než letní brigádu, což přináší možnosti i vyšší věkové kategorii uchazečů, popřípadě maminkám na rodičovské dovolené.

„Co se týká samotných uchazečů o brigády či krátkodobé úvazky, je patrný rostoucí zájem o pozice v marketingu či event marketingu, tyto pozice nebyly na dočasný úvazek v minulých letech až tak časté a firmy je nabízejí i formou trainee programů s možností dlouhodobé spolupráce.“, říká Lenka Pešková z Hays.

Získat krátkodobou brigádu nebo i možnost delší spolupráce mohou snadno i studenti technických oborů, například těch zaměřených na IT. Obvykle se jedná o pozice IT podpora, ať už u externích nebo interních zákazníků. Nabízená mzda i zde může dosáhnout zajímavých částek – záleží na typu společnosti, schopnostech uchazeče i na typu pozice samotné.

Přechod z brigády na plný pracovní úvazek

Tyto prázdninové brigády často vedou i k možnostem dlouhodobé spolupráce, pokud si společnost během ní ověří kvality dočasného zaměstnance, je v jejím zájmu nabídnout projekt na delší časové období či pozici na plný úvazek.

„Obecně, zejména pro mladé uchazeče je léto skvělá příležitost, jak získat nové zkušenosti, kontakty a poznat prostředí různých firem prostřednictvím krátkodobých úvazků. Jejich startovní pozice na pracovním trhu se tak rázem posune o několik úrovní výše“, uzavírá Lenka Pešková z Hays.

 

Hodinová mzda za brigádu v létě 2019

Podle Lenky Peškové se hodinová mzda pro brigádníky bude ve zmíněných oborech pohybovat takto:

Administrativa, recepční, vyřizování objednávek, zákaznický servis

140 – 150 Kč na hodinu

Finance a finanční služby

150 Kč na hodinu

Marketing a event marketing

130 – 160 Kč na hodinu

Technické obory a IT podpora

160 – 200 Kč na hodinu

Zdroj: Hays plc


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: STUDENT