Pfizer kupuje za 10,6 miliardy USD farmaceutickou firmu Array

17.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. června (ČTK) - Největší americký výrobce léků Pfizer, který stojí mimo jiné za lékem Viagra, koupí za 10,64 miliardy USD (242 miliard Kč) farmaceutickou společnost Array Biopharma. Pfizer dnes oznámil, že si tak rozšíří nabídku léků na rakovinu.

Pfizer nabídl za jednu akcii Array 48 dolarů, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje prémii 62 procent. Pfizer očekává, že transakci dokončí ve druhé polovině letošního roku a že od roku 2022 se přínos tohoto převzetí projeví i v hospodaření.

Růst Pfizeru v posledních letech zpomalil. Nový generální ředitel Albert Bourla proto představil plán, jehož cílem je v příštích pěti letech přijít s 15 experimentálními léky, které mohou potenciálně zajistit tržby nejméně jednu miliardu dolarů ročně.

Firma také silně investuje do léků na rakovinu a genové terapie. Onkologie se pro farmaceutické firmy stala jednou z nejziskovějších oblastí. Průlom v léčbě totiž zlepšil pravděpodobnost přežití a adekvátně tomu se zvýšily i ceny léků, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK