Ropa kvůli obavám ze zpomalení růstu ekonomiky zlevňuje

17.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. června (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden poklesem. Trh se obává zejména dopadů zpomalování růstu globální ekonomiky v důsledku obchodních sporů, což převážilo nad obavami ohledně dopadů útoku na tankery v Ománském zálivu z minulého týdne. Ropa dopoledne ztrácela asi jedno procento, později ztráty zmírnila.

Krátce před 17:30 SELČ severomořská ropa Brent ztrácela asi půl procenta na 61,70 dolaru barel. Americká lehká ropa WTI odepisovala 0,4 procenta na 52,30 dolaru za barel.

\"Produkce čínského průmyslu roste za obchodní války s USA nejpomaleji za 17 let. Trh se dnes musí vyrovnat s dalšími obavami o poptávku, když Indie v odvetě zavedla vyšší cla na řadu amerických produktů,\" uvedla společnost JBC Energy.

Ceny tlačí dolů také páteční zhoršení odhadovaného růstu poptávky po ropě, k němuž přistoupila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Jako důvod snížení o 100.000 barelů na 1,2 milionu barelů denně uvedla zhoršení vyhlídek světového obchodu.

Prohlášení saúdského ministra energetiky Chálida Fáliha, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se blíží dohodě na prodloužení těžebních škrtů, cenám dnes příliš nepomohla.

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 61,70 62,01 New York - NYMEX WTI červenec 52,30 52,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK