Akcie v USA před zasedáním Fedu posílily, dolar téměř beze změny

17.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. června (ČTK) - Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými firmami Facebook, Apple a Amazon. Investoři čekají, že zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) v tomto týdnu potvrdí, že Fed ještě letos sníží úrokové sazby.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 22,92 bodu, tedy 0,09 procenta, na 26.112,53 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 2,69 bodu, čili 0,09 procenta, na 2889,67 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 48,37 bodu, neboli 0,62 procenta, na 7845,02 bodu.

Tento týden by se náklady na úvěry v USA ještě měnit neměly. Prohlášení, které bude zveřejněné po ukončení dvoudenního zasedání měnového výboru ve středu, by však mohlo poskytnout pohled na dopady americko-čínské obchodní války a naznačit další vývoj. Investoři očekávají, že již na červencovém zasedání by Fed mohl úrokové sazby snížit.

Šanci na snížení amerických úrokových sazeb v letošním roce podpořila i dnešní statistika. Zpráva newyorského Fedu ukázala, že růst podnikatelské aktivity ve státě New York zaznamenal tento měsíc rekordní pokles a je nejslabší za více než dva a půl roku.

Posilovaly také další technologické firmy, jako Microsoft a Netflix. naopak klesaly bankovní společnosti, které obvykle těží z růstu úrokových sazeb.

Investoři nyní také čekají na summit největších ekonomik světa G20, který se koná na konci měsíce. Doufají, že summit přinese informace o pokroku v řešení obchodního sporu mezi USA a Čínou, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes mírně klesal, nakonec uzavřel téměř beze změny. Širší devizový trh byl relativně klidný, protože obchodníci se nechtějí pouštět do větších transakcí před zasedáním Fedu a zaujali spíše vyčkávací postoj. Vedle Fedu se však tento týden bude konat i setkání bankéřů Evropské centrální banky (ECB) v Portugalsku a ve čtvrtek je měnové zasedání britské centrální banky.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, uzavřel na 97,57 bodu, tedy zhruba na stejné hodnotě jako v předchozí seanci. Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,1221 USD, kurz dolaru k jenu zůstal beze změny na 108,56 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,1 procenta na 121,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK