Prodej aut v EU se v květnu vrátil k růstu, stoupl o 0,1 procenta

18.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. června (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v květnu meziročně vzrostl o 0,1 procenta na více než 1,4 milionu vozů po předchozích osmi měsících poklesu za sebou. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

V prvních pěti měsících letošního roku se prodej aut v EU meziročně snížil o 2,1 procenta na 6,7 milionu vozů. Z pěti největších automobilových trhů v EU zatím v letošním roce vykazuje nárůst pouze Německo, upozornila ACEA.

V samotném květnu Německo, které je největším automobilovým trhem v Evropě, zaznamenalo nárůst prodeje o zhruba devět procent na 332.962 vozů. Ke květnovému růstu prodeje v EU podle sdružení výrazně přispěly i některé středoevropské země.

Na Slovensku prodej stoupl o zhruba dvě procenta, v Maďarsku o deset procent a v Polsku o 11 procent. Český Svaz dovozců automobilů nicméně již začátkem června oznámil, že prodej nových osobních automobilů na českém trhu se v květnu meziročně snížil o 6,5 procenta na 24.059 vozů.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v květnu v zemích EU meziročně zvýšil o téměř čtyři procenta na 66.509 vozů. Podíl této značky na trhu EU tak vzrostl na 4,7 procenta ze 4,6 procenta před rokem, vyplývá z údajů ACEA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK