Plzeň si vezme od EIB úvěr ve výši 650 mil. Kč na důležité stavby

18.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 18. června (ČTK) - Plzeň si vezme od Evropské investiční banky (EIB) úvěr ve výši 650 milionů korun, který bude čerpat ve třech splátkách do roku 2021. Peníze půjdou na stavbu Technologického parku Dronet, rekonstrukci Lobezské ulice, nový polyfunkční dům pro seniory na Slovanech či novostavbu centrální vývařovny pro sociální služby. Zastupitelé schválili nový seznam projektů, který dnes město bance zaslalo ke schválení; s bankéři jsou předjednané.

Zastupitelstvo bude v září nebo v říjnu schvalovat žádost o vyplacení první tranše, řekl ČTK radní David Šlouf (ODS).

\"Do roku 2021 mohou být maximálně tři tranše a minimální výše jedné je 200 milionů korun,\" řekl Šlouf. Peníze bude město čerpat podle toho, kdy bude mít kompletně připravené stavby.

Plzeň už má na všechny projekty vyčleněnou v rozpočtu plnou sumu peněz, celkem 1,4 miliardy Kč. EIB na ně uvolní celkem 650 milionů Kč, na každou stavbu maximálně 50 procent. \"Tyto peníze dostaneme v tranších do rozpočtu a budeme je uvolňovat podle toho, kam je budeme potřebovat a už se nebudeme muset ptát EIB. Takže my si z úvěrování od EIB uděláme, zjednodušeně řečeno, takový kontokorent (dovoluje čerpat peníze z účtu, i když na něm není dostatečná hotovost; banka operativně potřebné prostředky půjčí a lze tedy jít i do minusu,\" uvedl.

Smlouva mezi Plzní a EIB byla podepsána už v roce 2014 s úvěrovým rámcem právě 650 milionů korun a rozložením splátek na 20 let. Město peníze dosud nevyužilo. \"Teď je vydáme na projekty podle schváleného akčního plánu v rámci strategického plánu města, jež jsou nyní ve fázi projektové přípravy nebo bude teprve probíhat,\" řekl radní. Podle něj jde výhradně o investice na občanskou vybavenost, sociální potřeby, inženýrské sítě a dopravu, \"které přinesou další zlepšení života občanům města\".

Plzeň si znovu nechala zanalyzovat úrokové sazby na současném bankovním trhu. \"Opět jsme zjistili, že nejefektivnější je půjčka od EIB s úrokem 1,72 procenta, kdežto u ostatní největších bankovních domů působících v ČR to úrok 2,5 až tři procenta,\" řekl Šlouf.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK