Siemens zruší 2700 míst v energetické a plynárenské součásti

18.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. června (ČTK) - Německá průmyslová skupina Siemens hodlá po celém světě zrušit 2700 pracovních míst v energetické a plynárenské součásti, z toho 1400 v Německu. Firma dnes uvedla, že škrty bude provádět během příštích let. Skupina Siemens má podle svých internetových stránek 377.000 zaměstnanců ve více než 200 zemích a regionech. V České republice zaměstnává asi 13.000 lidí.

Siemens počátkem května oznámil, že hodlá oddělit podnikání v oblasti energetiky a zemního plynu do samostatné jednotky. Divize je pro ni zátěží kvůli rozvoji obnovitelných zdrojů energie a propadu poptávky po plynových turbínách. Za první tři měsíce se příjmy divize snížily o čtyři procenta, k provoznímu zisku jí ale pomohla sekce služeb, informovala agentura Reuters.

Ohlášené škrty ovlivní především sféru projektování a přenosu energie, ale i podpůrný provoz. Energetická a plynárenská součást musí ušetřit 500 milionů eur (12,8 miliardy Kč), aby zlepšila svou konkurenceschopnost, uvedl Siemens.

Podnik také uvedl, že restrukturalizace mu uspoří 200 milionů eur, redukce podpůrného provozu také 200 milionů eur, zatímco úsporu dalších 100 milionů eur má přinést nová regionální struktura.

Společnost nyní zahájí konzultace se zástupci zaměstnanců, aby škrty byly provedeny \"sociálně zodpovědným\" způsobem, uvádí se v prohlášení Siemensu. Minulý měsíc podnik uvedl, že reorganizace, která s sebou nese snížení počtu pracovních míst o 10.400 ve zbývajících divizích skupiny, zejména v administrativě, by Siemensu měla do roku 2023 zajistit snížení nákladů o 2,2 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK