Měli bychom spíš šetřit, ale raději utrácíme…

24.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stalo se vám, že jste šli nakupovat do hypermarketu čtyři položky, se kterými jste se měli vejít od stovky a odešli jste s bezmála pětistovkovým nákupem? Nejste zdaleka sami, takhle to dělá skoro celý národ.

Češi, Moravané a Slezané podle průzkumů prostě utrácejí rádi, moc u toho nemyslí, takže dělají zbytečné nákupy. A čeho by se vzdali úplně nejdřív, kdyby už museli utáhnout opasek? Konzumace alkoholu a kouření cigaret.

Restaurace a hospody

Snad každý už byl v situaci, že musel přemýšlet, kde v rozpočtu se dá trochu přitlačit. Nejezdit do práce autem, chodit nakupovat jen do slev, nemít dvě dovolené ročně, omezit výdaje na své hobby… Tím oblíbeným koníčkem je ale pro mnoho z nás například chození do restaurací nebo hospod s přáteli. A tam to pořádně roztáčíme. Lidé přiznávají opravdu vysoké útraty. Zajímavé je, mladší ročníky pod 40 let dávají více peněz za nealko nápoje a jídlo, ti starší pak za kuřivo a alkohol.

Kouření a pití piva, vína či tvrdého alkoholu ale považuje většina z nich za jakýsi zbytný komfort, bez kterého by se v případě nutnosti obešla. Většina lidí si myslí, že by dokázala ihned ušetřit až dvě tisícovky. Tak vlastně přiznává, že ony peníze utrácí zbytečně, což odpovědělo přes 90 % respondentů. Ti zbývající tvrdí, že zbytečně neutrácí a ušetřit by musela někde jinde, nebo nějak jinak

Móda, sport a zábava

U módních doplňků, oblečení a obuvi jsou vždy jistě levnější alternativy, takže zde se dá ušetřit bezesporu. Nejvíce za módu utrácejí lidé do 30 let – ti totiž v průzkumu uvedli, že právě na oblečení a botách by ušetřit jistě dokázali. Nikoho asi nepřekvapí, že zde dominují ženy.

Trochu jiná byla odpověď na otázky, zda by sel lidé obešli bez sportu a kultury. Na tyto aktivity by si nechala sáhnout asi jen čtvrtina lidí.

 

Doba elektronická

Kdo dnes nepoužívá smartphone, jakoby snad ani nebyl. Jistě, občas se snažíme být ofline, občas telefon nevezmeme a sociální sítě nás dozajista nechají chladnými, než nás kamarádka nepozve na pivo přes Messenger. Krom toho tablety už dostávají úplně malé děti. My jsme ale elektronikou obklopeni také v práci, kde ji prostě potřebujeme, konečně tenhle článek taky nevznikl na psacím stroji značky Underwood, ale na PC.

A podle toho také reagují lidé v průzkumech. Notebooky, chytré telefony, tablety – těch se prostě nechtějí vzdát. Patří k jejich životu, je s nimi spojen moderní způsob rychlé komunikace a jsme za ně ochotní dát i poměrně velké částky peněz. No a že si pak můžete odnést na „flešce“ domů práci, kterou jste v práci nestihli, to je zřejmá výhoda.

Posledních několik let má český národ také rád dovolenou a bez ní si život pomalu nedovede představit. A to i přesto, že se kvůli dovolené každý desátý zadlužuje. Oželet by ji dokázala jen 4 % dotázaných.

Mistři slev

Proslýchá se to o Němcích, ale prvenství Čechů se nedá upřít – jsme mistři ve vyhledávání slev. Kdes to koupil, za kolik a ta akce ještě trvá? Věčná témata, která jsou v rozhovorech stále přítomna. Průzkumy skutečně říkají, že každý druhý sleduje akce v obchodech a využívá jich. Vybírá ze schránky slevové letáky, sleduje weby, které informují o slevách. Ti nejdůslednější skutečně ušetří nemálo peněz. Co se týče pohlaví, dominují zde spíš ženy, které raději nakupují.

S šetřením je také spojena ekologie, lidé se chovají šetrněji k životnímu prostředí (např. recyklace), a dokonce se snaží pěstovat si vlastní zeleninu a ovoce.

TIP: 19 zvláštních způsobů, jak ušetřit

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel