Akcie po oznámení Fedu posílily, dolar oslabil

19.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech po zasedání centrální banky USA (Fed) posílily. Měnový výbor Fedu ponechal úrokové sazby beze změny a naznačil možné snížení úroků ještě v letošním roce. Uklidnil tak investory, kteří se obávají, že americko-čínská obchodní válka by mohla zastavit ekonomický růst.

Index Dow Jones stoupl o 38,46 bodu, tedy 0,15 procenta, na 26.504 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 8,71 bodu, čili 0,3 procenta, na 2926,46 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 33,44 bodu, neboli 0,42 procenta, na 7987,32 bodu.

Americké akcie v posledních týdnech rostly. Podpořila je vzrůstající důvěra ve snížení úrokových sazeb a naděje na ukončení americko-čínské obchodní války. Širší index S&P 500 tento měsíc již posílil o šest procent.

Výrazně dnes stouply akcie firmy Adobe díky výsledkům hospodaření, které překonaly očekávání analytiků. Dařilo se také zdravotnickým firmám v čele se společnostmi UnitedHealth Group, Pfizer a Allergan. Akcie sociální sítě Facebook naopak v reakci na plánované zavedení vlastní digitální měny oslabily. V reakci na prohlášení Fedu pak klesly bankovní společnosti.

Fed dnes uvedl, že je odhodlán jednat tak, aby udržel expanzi ekonomiky. Opustil tak předchozí slib, že bude při nastavování úrokových sazeb \"trpělivý\". Téměř polovina centrálních bankéřů, kteří se na rozhodování o měnové politice podílejí, je nyní ochotna snížit náklady na úvěry během příštích šesti měsíců.

Americký dolar v reakci na prohlášení Fedu oslabil. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,4 procenta na 97,24 bodu. Vůči euru se kurz dolaru snížil o 0,3 procenta na 1,1231 USD a k jenu o 0,3 procenta na 108,10 JPY. Kurz eura vůči jenu zůstal téměř beze změny, činil 121,38 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK