Energetické nápoje preferují dospělí, ale i děti

01.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Energetické nápoje jsou trendem. A to bohužel nejen u dospělých, pijí je stále více i školní děti.

Když přichází puberta, děti zkoušejí nejen to, co vidí doma, ale třeba u starších spolužáků nebo v reklamě. Podle nedávné studie děti mění alkohol a cigarety za jiné závislosti – jsou to počítačové hry a energetické nápoje.

Trend školních let

Ještě před několika lety to bylo jinak. Děti na začátku puberty zkoušely alkoholické nápoje a kouření. Dnes je Česko podle výsledků mezinárodní studie „jedničkou“ na světě mezi státy, kde se teenageři od alkoholu a kouření odvracejí. Na první pohled zdravější trend. To jistě, nesměly by ale jednu neřest nahradit jinou – energetickými nápoji. Pro některé to bývá jediná snídaně a jsou schopni vypít i dva denně. Na otázky proč, je odpověď docela jednoduchá. Vidí to u rodičů, starších školáků a masíruje je marketing. „Chcete být supervýkonní, neznat únavu a být in? Tady je energiťák!“ Jenže právě u dětí je velké nebezpečí, hlavně, když se kombinují s alkoholem nebo se pijí ve větším množství.

Podle odborníků postupují úplně stejně jako dřív právě s alkoholem a cigaretami. Nejprve jim to moc nechutná a ani nedělá dobře. Časem si zvyknou a holdují energiťákům stále víc. Nebezpečí tkví v tom, že pokud jsou v období růstu, energetické nápoje jim vyloženě škodí, protože obsahují hodně kofeinu, zhruba 32 mg na 100 ml, to je srovnatelné s půlšálkem kávy. Prodávají se většinou v balení 500 až 750 ml.

Co způsobuje pití redbullu

(foto: Shutterstock)

 

Proč?

A proč pijí energetické nápoje dospělí? Opět jednoduchá odpověď: chtějí být stále výkonní, chtějí zatočit s únavou a nevypadat, že nemají energii. Jenže podle odborníků má právě pocit únavy ve výbavě organismu dospělého člověka nezastupitelné místo. Tělo nás upozorňuje, že bychom měli na chvilku zastavit, že už toho má obrazně dost. Energetický drink, únavu sice zažehná, ale nezlikviduje. Ona se přihlásí opět a je daleko větší.

Káva by se ve velkém množství pít vůbec neměla, a už vůbec ne nalačno. Zvyšuje se totiž nežádoucí účinek žaludečních šťáv. Při pravidelném a častém pití většího množství kafe nalačno tak mohou vzniknout drobné trhliny v žaludeční stěně, které mohou vést až k vředům. Proto by se káva měla například pít s mlékem a určitě by se měla zapíjet tekutinami, třeba vodou. To vše samozřejmě platí i pro kofein v energetických nápojích, které navíc nepijí lidé třeba jednou za týden, ale konzumují jej i několikrát denně. Tím se samozřejmě vystavují vyššímu nebezpečí zmíněných nežádoucích účinků vlivu kofeinu a dalších látek v nich obsažených, na lidsky organismus.

Co tedy místo kávy, případně energetického nápoje? Je dobré si prostě si alespoň na chvilku odpočnout, otevřít okno, projít se, udělat si šťávu z ovoce nebo vodu s citrónem.

Co tam ještě může být?

V energetických nápojích není obsažen jen kofein, bývají tam i další „palivové“ složky, např. guarana. Jenže ta má podobné účinky jako kofein, a zpravidla není účinek na etiketě započítán. Bývá tam také taurin, který působí na centrální nervovou soustavu. Při velké koncentraci může dojít k průjmu, poruchám paměti či koncentrace. Ještě horší je přítomnost ženšenu. Jenže ten experti nedoporučují při vysokém krevním tlaku, nespavostí nebo bolestmi hlavy. No, a nakonec je tam taky hodně cukru, jehož konzumace může způsobit potíže s tloušťkou a také se kazí zuby.

Mohou i zabít

Energetické nápoje potlačují symptomy únavy i bolesti, kterými nás tělo varuje, že něco není v pořádku. Když varování přehlížíme, hazardujeme se zdravím. Tělo sice dostane energie a únava či bolest pomine, po odeznění účinku se ale k varování vrací, je ale daleko důraznější. Může dojít k ohromné únavě, úzkosti a nutkání okamžitě usnout. Co to může udělat s řidičem kamionu, který se rozhodne únavu ignorovat a pít jeden energiťák za druhým, to si dokážeme jistě představit. A stává se v tu chvíli nebezpečím nejen sám o sebe.

TIP: 19 zvláštních způsobů, jak ušetřit

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel