Cestovatelský apetit roste, o cizinu je velký zájem

02.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Že peněz není mezi lidmi málo, se také pozná podle toho, že zahraniční dovolenou si vzít nenechají a vyjíždějí na ni i víckrát ročně. Přesto jsou ale nejfrekventovanější dobou volna letní prázdniny.

Ujet za hranice všedních dnů a užívat si dovolenou plnými doušky – to je trend, který Češi pěstují už několik let. Jak si pořizujeme zájezdy a kam jezdíme nejraději? Dřív jsme se snažili kupovat si letní dovolenou skoro už po Vánocích kvůli penězům. Dneska už není utahování opasku tak akutní, přesto si ale letní zájezdy kupujeme už v únoru a březnu ve First minute akcích. Abychom měli větší výběr a nevybírali jen z toho, co zbylo.

Turecko na špici

Stejně jako loni se i letos prodávají zájezdy velmi dobře. Stejně jako akce First minute jsou vyhledávané Last minute zájezdy. Je to hlavně kvůli pozitivnímu ekonomickému růstu několika minulých let. Lidé jsou při penězích a chtějí si dny volna užít.

Kvůli kurzu koruny letos je a bude velmi vyhledávané Turecko. Nejen že jsou nižší ceny zájezdů, ale také tam nakoupíte v přepočtu na českou korunu víc, jinými slovy je tam levněji. Za afrických letních destinací je výhodný Tunis, V Evropě jsou vyhledávanými stálicemi Řecko, Itálie a Španělsko.

Už víc než týden

Dřív bývalo obvyklé, že jsme trávili u moře týden. Ty doby už jsou pryč. Dneska si chceme prostě užít delší dovolenou pod slunečníkem a nemyslet tři dny po příjezdu zase na odjezd. A tak si dobu na dovolené prodlužujeme na deset i více dní.

Stejně tak stoupá počet rekreantů, kteří s sebou nemusí brát děti a vybírají si dovolenou mimo prázdninové měsíce. V dubnu a květnu či září a říjnu míří strávit do ciziny pár dnů volna hlavně mladé bezdětné páry a také senioři či starší lidé, kteří mají odrostlé a samostatné děti. S lidmi, co jezdí na dovolenou o prázdninách, nemají stejné cíle rekreace. Vyhledávají totiž nejvíce Egypt, Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Madeiru.

 

Návrat k cestovkám

Krach menších cestovních kanceláří a agentur se také podepsal na naší důvěře komu svěřit letní dovolenou. Skoro tři čtvrtiny Čechů se raději objedná zájezd u velké cestovky, kde cítí jistotu, že se o ně v případě nějakých nepříjemností na cestě nebo v místě pobytu lépe postará. A když je velká, tak jistě nezkrachuje a nenechá je čekat někde na letišti bez jakéhokoli servisu.

S chutí roste počet úrazů

Mnoho z nás ale už se s Chorvatskem, Řeckem nebo Itálií nespokojí. Chtěli bychom se podívat konečně někam dál, do exotičtějších končin a zažít něco dobrodružného. Cestovky nabízejí například expedice. Můžete projít, projet, proplout nebo proletět nejvyšší, nejnižší či nejnebezpečnější místa a mnohdy je riziko takové, že se podepisují formuláře účasti na vlastní nebezpečí.

A podobné akce nevyhledávají jen mladí lidé, či rekreanti v produktivním věku, vyhledávají je také senioři. Logicky zde ale hrozí zdravotní nebezpečí a k úrazům také dost často podle databází zdravotních pojišťoven dochází. Přesto se nikdo neodvažuje nikomu a v jakémkoli věku vymlouvat dobrodružnou expedici, když se na to zdravotně cítí. Dobré ale je si předtím uzavřít odpovídající zdravotní pojištění, aby nás pak adrenalin nepřišel kvůli nějakému nečekanému úrazu zbytečně draho.

S terorizmem už to snad není tak žhavé…

Faktem zůstává, že obavy z terorizmu, které kulminovaly před čtyřmi pěti lety, už příliš nemáme. A nebezpečí jsme zrelativizovali, většina z nás si totiž myslí, že k teroristickému útoku může dojít už téměř všude, takže asi nemá moc smysl se tím trápit, nebo se teroristů bát. Ale máme k tomu i racionální důvody – pojišťovny některých u exotických destinací už loni zmírnily pojistné podmínky u životního, úrazového i cestovního pojištění.


 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel