Na jaké předpisy se připravit před cestou autem k moři? (1)

02.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jiný kraj, jiný mrav a platit to může i v dopravních předpisech. Plno lidí na cestu k moři volí místo letadla auto. Na silnicích pro vás vždy platí pravidla dané země. Na co si tedy dát pozor?

Když cestujete do zahraničí autem, zjistěte si povinnou výbavu pro osobní automobily, která platí ve zvolené destinaci včetně dopravních předpisů. Námi vybrané země mají pár věcí společných. Řidič i spolujezdci musí mít za jízdy zapnuty bezpečnostní pásy. Děti do určitého věku anebo výšky a váhy musejí být za jízdy umístěny v zádržném bezpečnostním systému. Zvíře vždy potřebuje pro přepravu přes hranice PET EU pas.

Dopravní předpisy v zemích EU a zahraničí – Francie, Chorvatsko, Itálie

Autem k moři do Francie

Maximální povolená rychlost v obci je 50 km/hod. Mimo obec můžete jet až 90 km, což ale neplatí pro řidiče, kteří mají s řízením praxi kratší než 3 roky. Ti můžou jet mimo obec za deště maximálně 80 km/hod a na dálnici do 120 km/hod. Ostatní řidiči mohou jet po dálnici až 130 km/hod a v dešti 110 km/hod.

Množství alkoholu, které můžete mít za volantem osobního automobilu ve Francii v krvi, je max. 0,05 %. Vozit s sebou alkohol tester je navíc povinností. Za volantem dále nesmíte telefonovat, a to i kdyby se jednalo o auto s vypnutým motorem, které bude zaparkováno na krajnici. Pokutu navíc můžete dostat za kouření ve voze, jestliže v něm zrovna budete přepravovat mladistvou osobu. Dále ve Francii není povinnost přes den svítit.

Přeprava dětí autem ve Francii

Dítě musí mít autosedačku do 10 let věku. Do této doby také nesmí sedět na sedadle spolujezdce vyjma dětí do 13 kg. Ty však potřebují autosedačku, která bude upevněná proti směru jízdy.

Cesta autem do Francie, Chorvatska, Itálie - dopravní předpisy

Zdroj: Shutterstock

Když jedete autem do Chorvatska

V Chorvatsku platí v obci rychlost 50 km/hod, mimo obec pro osobní automobily 90 km/hod, pro obytné vozy s přívěsem však 80 km/hod. Na rychlostní komunikaci můžete jet až 110 km/hod a na dálnici 130 km/hod, obytné vozy 90 km/hod. Jiná pravidla zde platí pro řidiče do 24 let věku a do 2 let praxe s řízením. Ti mohou jet mimo obec 80 km/hod a po dálnici 120 km/hod.

U mladých řidičů s osobními automobily není tolerován alkohol v krvi. Těm nad 24 let může být naměřeno max. 0,05 %.

Svítit musíte pouze za snížené viditelnosti a v zimě, tj. od poslední neděle v říjnu do poslední neděle v březnu.

Jak přepravovat autem děti v Chorvatsku

Děti můžou na předních sedadlech sedět až od 12 let. Výjimku tvoří děti do 2 let, které mohou být vepředu, ale jen tehdy, pokud mají autosedačku typu vajíčko. Na zadních sedadlech je autosedačka povinná pro děti do 5 let s tím, že od 5 do 12 let musejí jezdit s podsedákem, který bude úměrný jejich tělesné konstituci a výšce. Zajištěny musejí být tříbodovým bezpečnostním pásem. Osoby nad 12 let si za jízdy vystačí pouze s bezpečnostním pásem.

 

Cestování autem k moři do Itálie

V obci můžete jet rychlostí 50 km/hod, mimo obec 90 km/hod, na rychlostní komunikaci 110 km/hod a na dálnici 130 km/hod. Pro osoby, které řídí vozidlo a nemají praxi delší než 3 roky, platí na rychlostní komunikaci 90 km/hod a na dálnici podobně jako pro autobusy 110 km/hod.

Řidiči osobního automobilu nesmí být naměřeno více než 0,05 % alkoholu. To ovšem neplatí pro ty, co mají praxi v řízení kratší než 2 roky anebo jim je méně než 21 let. U těch je totiž tolerance nulová. V autě navíc nesmíte kouřit, pokud přepravujete děti do 17 let anebo těhotné ženy. Přes den pak musíte svítit pouze v tunelech nebo na dálnicích.

Jízda s dětmi v autě v Itálii

V autosedačce musí být přepravovány všechny děti, které nejsou vyšší než 150 cm a neváží více než 36 kg. Děti do 9 kg však musí být převáženy v autosedačce typu vajíčko, a to vždy proti směru jízdy.

Zdroj: bezpecnecesty.cz


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel