Ceny ropy klesají kvůli obavám o poptávku

24.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. června (ČTK) - Ceny ropy se dnes snižují kvůli obnoveným obavám ohledně vývoje poptávky. Minulý týden ropa naopak výrazně zdražovala, a to v důsledku napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Obavy z bezprostředního konfliktu mezi těmito dvěma zeměmi však začaly polevovat, napsala agentura Reuters.

Severomořská ropa Brent kolem 18:00 SELČ ztrácela téměř 1,2 procenta na 64,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o zhruba půl procenta na 57,13 dolaru za barel.

Za celý minulý týden zdražil Brent o pět procent a WTI dokonce o deset procent. Ropný trh tak reagoval na sestřelení amerického bezpilotního stroje íránskými revolučními gardami.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento měsíc kvůli zhoršujícím se vyhlídkám světového obchodu snížila odhad letošního růstu globální poptávky po ropě. Investoři nyní čekají na další vývoj kolem obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou.

Americký prezident Donald Trump by měl s čínským protějškem Si Ťin-pchingem o vzájemných obchodních vztazích jednat o víkendu na summitu velkých ekonomik G20 v Japonsku.

\"Zájem ropného trhu se obrací k nadcházejícímu setkání G20 a k (omezeným) vyhlídkám na dohodu (mezi USA a Čínou), čímž se do centra pozornosti vrací zpomalující růst poptávky,\" uvedl analytik Ole Hansen ze společnosti Saxo Bank.

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 64,45 65,20 New York - NYMEX WTI srpen 57,13 57,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK