Hospodaření ČT bylo loni vyrovnané, Dvořák dostane odměnu

26.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Hospodaření České televize (ČT) loni skončilo vyrovnaně s náklady i výnosy přes 6,7 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému Radou ČT byly náklady i výnosy nižší o 467 milionů korun. Rada ČT dnes na základě hospodářského výsledku i dalších parametrů schválila generálnímu řediteli televize Petru Dvořákovi za loňský rok odměnu 2,4 milionu korun. Vyplývá to ze zápisu z jednání rady zveřejněného na jejím webu.

Výnosy z podnikatelské činnosti přesahující 690 milionů korun byly o desetinu nižší, než plánoval rozpočet. Příjem z televizních poplatků 5,6 miliardy korun byl proti plánu nižší zhruba o 25 milionů. Poplatníků bylo méně, než se čekalo, a přibývat jich začalo až v listopadu a prosinci.

Téměř dvoumiliardové mzdové náklady byly o procento nižší než plán, provozní a režijní náklady téměř 1,6 miliardy korun byly proti rozpočtu níže o šest procent. Stopadesátimilionové náklady na přechod na nový vysílací standard DVB-T2 byly proti plánu nižší o 29 procent.

Z loňských investic televize 401,5 milionu korun šlo 176 milionů na obměnu televizní techniky a infrastruktury a víc než 78 milionů na informační technologie a digitální archiv. Část peněz na investice, které nebyly utraceny, se přesunuly do letošního rozpočtu ČT.

Hospodaření bylo jedním z důležitých kritérií, na jejichž základě dnes rada schválila přidělení bonusu Dvořákovi v plné výši, tedy 2,4 milionu korun. Je to desetinásobek jeho měsíčního platu. Dalším kritériem pro udělení odměny je kvalita vysílání a programu a manažerské výsledky. Maximální možnou odměnu dostal Dvořák i za rok 2017 a také za rok 2016, kdy byl ale bonus vzhledem k nižšímu měsíčnímu platu 2,3 milionu korun.

Na letošní rok loni v prosinci Rada ČT schválila pro televizi vyrovnaný rozpočet s náklady a výnosy 6,674 miliardy korun. Na televizních poplatcích se má letos vybrat 5,64 miliardy Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK