Práce načerno – hazard s penězi i zdravím

09.07.2019 | , Finance.cz
DANĚ


"Vydělám si o polovinu víc než ty,“ slýchával pan Josef na každé směně od Ukrajince, který dělal stejnou práci, jen dostával peníze na ruku. Jak je to možné? Pan Josef byl zaměstnán a měl smlouvu. Ukrajinec pracoval načerno. Po součtu všech pro a proti na tom byl tuzemec ale lépe.

Když totiž firma zkrachovala, Ukrajinec, který přijel z Polska, odjel bez výplaty a na vlastní náklady. Nikdo se s ním nebavil, neměl žádný písemný doklad o odměně za práci. Josef ji měl a peníze dostal.

„Agentury“ práce

Jak je možné, že si Polák vydělal více? Je to jednoduché, vedle oficiálních pracovních agentur, které shánějí pracovníky na různá místa, existují také černí zprostředkovatelé. Ti vlastně dělají stejnou činnost, ale se snahou obohatit se na úkor státu. Stejně tak nabírají nejrůznější zájemce o práci ze zemí, kde je poptávka. Lidi dovezou, nechají je bez smlouvy zaměstnat, a protože podnik, pro který pracují, za ně nemusí odvádět dávky státu, mohou jim nabídnout o to větší peníze. Podle odhadu odborníků u nás takto pracuje přes čtvrt miliónu lidí. Nejčastěji mezi nimi jsou lidé bez pracovního povolení a ze zemí, kde si tolik vydělat nemohou, ale i Češi, kteří by oficiální plat museli odevzdat exekutorovi. Zmíněný plat může být až o polovičku vyšší než u skutečných zaměstnanců.

Pokud zaměstnáváte pracovníky nelegálně, hrozí vám podle našich zákonů pokuta až 10 miliónů Kč. V praxi se ale firmy této pokutě vyhýbají. S agenturou uzavře firma tu „správnou“ smlouvu, ze které je zřejmé, že s agenturními zaměstnanci vlastně nemají nic společného. Musí se pak těžce prokazovat, že šlo skutečně o práci načerno.

Odpovědnost?

Odpovědná za „černé“ zaměstnance by tedy měla být agentura, která je do podniku přivedla. Jenže ani zde se odpovědnosti většinou nedohledáte. Agentura je sice zapsaná v obchodním rejstříku, ale jednatelem je člověk, který není dohledatelný, například nějaký bezdomovec. Ve chvíli, kdy se přiblíží kontrola, agentura zanikne a nikdo a nic po ní nezbude.

V tu chvíli je ale založena nová společnost, kam se pracovníci opět převedou. Ta má čistou minulost a může „podnikat“ nepostižitelně dál ve starých kolejích. Podle odborníků by měly nést část odpovědnosti za lidi, kteří u nich pracují také firmy. Zcela jistě by práce načerno a daňových úniků u nás ubylo. Kde by ovšem narychlo podniky vzaly chybějící čtvrtmilion lidí – to je těžká otázka.

 

Boom od roku 2016

S ekonomickým růstem, který začal před třemi roky, začaly podniky shánět zaměstnance. Měly zakázky, měly smlouvy, ale neměly lidi, aby zboží vyrobili. Od té doby do České republiky začal proudit vyšší počet nelegální zaměstnanců. Byli většinou ze zemí mimo Evropskou unii, nejvíc jich přišlo z Ukrajiny.

Vláda na to zareagovala programem Ukrajina. Který měl umožnit cca 20 tisícům lidí z Ukrajiny legálně v Čechách pracovat. Jenže legální příchody jsou zatíženy velkou byrokracií, takže vstup do ČR a legalizace práce trvá i měsíce. Poláci zareagovali rychleji a pustili do země přes milion Ukrajinců. A už jsme u více muže, který dělal ramena na pana Josefa v úvodu článku, protože si vydělal více. Někteří Ukrajinci se totiž nechali zaměstnaní v Polsku, jiní ale využili nabídky zprostředkovatelských černých agentur a ty je dovezly do ČR, kde začali pracovat načerno.

Pokuty

Zatím jsme zmínili, že pokuta za práci načerno hrozí těm, kteří za zaměstnance zodpovídají, například agenturám práce. Ale postih od inspekce práce, hrozí i načerno zaměstnaným pracovníkům, a to do 100 tisíc Kč. A když se tento člověk bude třeba snažit skrýt pod totožností někoho jiného, hrozí mu dvojnásobný postih. Je jasné, že se také práce nezapočítává do důchodu, černý pracovník nemá nemocenskou a pokud mu dluží výplatu, nemá ji jak vymoci.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: DANĚ