Práce načerno výhodná není

08.07.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Chceš na to papír? Nechci. Tak fajn, budeš to mít levnější a my nebudeme papírovat. To je jedna strana mince. Tou druhé je nábor zaměstnanců, kteří ale nejsou skutečnými kmenovými zaměstnanci – dostávají peníze na ruku a „zaměstnavatel“ za ně neodvádí zdravotní a sociální pojištění a další dávky.

Jsou samozřejmě i další varianty. Hodně lidí si tzv. přivydělává načerno, po práci mají druhou směnu, kterou už státu nepřiznávají. A možná nejznámější formou je práce cizinců přes nejrůznější agentury. Otázka zní – je to opravdu výhodné?

Kdo vlastně ušetří?

Jak je všeobecně známo, nezaměstnanost je už po mnoho měsíců velmi nízká, dá se říci, že kdo chce pracovat, vždy si práci najde. Po zaměstnancích je dokonce takový hlad, že si je firmy přetahují, mnohde doplňují chybějící stavy cizinci, které jim zprostředkují agentury. Zaměstnavatelé, ať už právnické osoby nebo řemeslníci, sice najímaným pracovníkům tvrdí, že vlastně dostanou víc peněz, protože se nebudou muset platit odvody, ve skutečnosti ale ušetří oni, protože krom zmíněných dávek za zaměstnance neplatí ani ostatní povinné dávky. Tím ale porušují zákon a vystavují se proto trestu, protože se obohatili na úkor státu. Trest v tomto případě představuje finanční pokuta.

Minimální mzda, zbytek na ruku

Další možností, se kterou se zaměstnanci často setkávají, je nabídka minimální mzdy s tím, že další peníze dostane pracovník bokem. Takže opět načerno. To má opět hned několik nevýhod. Můžeme začít situací, kdy zaměstnavatel řekne, že peníze bokem musí krátit, protože se mu práce zaměstnance z nějakých důvodů nelíbila. Je asi každému jasné, že pokud nemá pracovník černé na bílém, na jakou výši odměny má za odvedenou práci nárok, nedomůže se vůbec ničeho. Odvolávat se na ústní dohodu je zhola zbytečné.

Ještě horším případem je, když přijde nemoc. Zaměstnavatel za něj sice odvádí sociální i zdravotní pojištění, takže na nějaké nemocenské dávky nárok má, ale určitě se nebudou vypočítat ze součtu oficiální a bokem domluvené složky mzdy. Vypočte se z minimální mzdy a je každému jasné, že při delší nemocenské si pacient bude muset utáhnout opasek.

No, a nakonec se člověk takto zaměstnaný přiblíží důchodu a možná, že bude opět překvapen. Do důchodu se mu totiž nebude opět započítávat mzda, kterou dostával bokem. Důchod tedy příliš vysoký nebude.

 

Změna zaměstnavatele

Není to časté, ale stát se to může. Představte si, že jste nastoupili do práce, kde pracujete částečně, nebo úplně načerno. Firma ale změní po čase majitele a ten s vámi sice spolupracovat i nadále chce, ale odmítá vám zaplatit mzdu. Říká, že si to máte vyřídit s bývalou firmou. Jistě, nemá na to právo, veškeré smlouvy od minulého zaměstnavatele přecházejí automaticky na novou firmu, ale pokud se rozhodne dělat problémy, nezbude vám než vymáhat peníze soudně. Pokud tedy máte smlouvu. Jestliže pracujete zcela načerno, soud je zbytečný, protože bez písemného argumentu peníze nevysoudíte.

Pracák a práce načerno

Nezmínili ještě poslední variantu: být evidován na úřadu práce a vykonávat práci načerno. Možná si řeknete, že podobný postup je zcela bezpečný, protože snad ani neexistuje cesta, kterou by se na pracáku mohli dozvědět, že něco takového děláte. Asi zapomínáte, že někteří lidé jsou až příliš závistiví, než aby si podobný zážitek nechali pro sebe. Z evidence vás okamžitě vyškrtnou a s žádnými dávkami nepočítejte.

Stejně tak budou potrestání finančně až do výše 10 miliónů Kč zaměstnavatelé, kteří budou načerno zaměstnávat. Lidé, kteří vědomě práci načerno přijmou se dopouštějí přestupku a mohou dostat pokutu až 100 tisíc Kč.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: DANĚ