Kdy se zdraží dálniční známky? V roce 2020 či 2021?

04.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dálniční známky podraží a otázkou zůstává, kdy tak nastane. Bude stát roční dálniční známka 2 000 Kč od roku 2020 či 2021?

Přestože dálniční síť v Česku chvílemi připomíná parkoviště, tak její kvalita pomalu roste a vláda chystá zvyšování cen dálničních známek. Jak a kdy k této situaci dojde? A o kolik se jednotlivé dálniční známky zdraží?

Mapa české dálniční sítě

Mapa české dálniční sítě

Zdroj: Shutterstock

Aktuální ceny dálničních známek

První dálniční známky byly zavedeny v roce 1995, tehdy stál roční dálniční kupón 400 Kč, první zvýšení přišlo již v roce 1998 a to rovnou na dvojnásobek. Na nynější cenu se roční dálniční známka dostala v roce 2012, od kdy se za roční dálniční známku platí 1500 Kč.

Ceník dálničních známek

Typ dálniční známky Aktuální cena
Roční 1 500 Kč
Měsíční 440 Kč
Desetidenní 310 Kč

Zdražení dálničních známek v roce 2020

V roce 2020 nejspíše ke zdražení dálničních známek nedojde, přestože poslanec za vládní hnutí ANO Martin Kolovratník navrhl zvýšení maximálního cenového limitu. Navýšení limitu by umožnilo vládě zvýšit poplatek v dalších letech. Nejedná se tedy o zvýšení ceny, o tom by následně rozhodla vláda. Zdražení dálničních známek komentoval ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) takto:

„Zdražení dálniční známky není aktuální. Dokud nebude hotová modernizace D1, bude stát roční kupon 1500 Kč. Zvyšování ceny by v tuto chvíli nebylo vůči řidičům fér.“

S navýšením cen za dálniční známky ovšem počítalo ministerstvo financí ve svém návrhu státního rozpočtu.

Zdražení dálničních známek v roce 2021

Pravděpodobnější je tedy varianta navýšení cen dálničních známek v roce 2021, kdy je plánováno dokončení modernizace dálnice D1. Za roční dálniční známku si pravděpodobně připlatíte 500 Kč, nově by tedy stála 2 000 Kč

Ceny dálničních známek by se tedy změnily následovně:

Typ dálniční známky Aktuální cena Možná zvýšená cena Zvýšení v Kč Zvýšení v %
Roční 1 500 Kč 2 000 Kč 500 Kč 33 %
Měsíční 440 Kč 600 Kč 160 Kč 36 %
Desetidenní 310 Kč 400 Kč 90 Kč 29 %

Relativně nejvíce podraží měsíční dálniční známka a to o 160 Kč (36 %), naopak nejméně podraží desetidenní známka, o 90 Kč (29 %).

Nicméně je možná i ta varianta zvýšení dálničních známek až od roku 2022, protože dokončování modernizace D1 umí nabrat zpoždění, o čemž jsme se v minulosti již několikrát přesvědčili.


Čtěte také:

České fiasko: dálniční síť nebude hotová ani v roce 2050

Ceny dálničních známek po celé Evropě


Jaký příjem přinese zdražení dálničních známek do státní kasy?

Příjem státního rozpočtu z dálničních známek je přibližně 5 miliard korun ročně. Zvýšení cen dálničních známek by mělo tento příjem navýšit ještě přibližně o dvě miliardy korun.

Státní kasa rovněž ušetří téměř půl miliardy díky elektronizaci mýta a dálničních známek, protože se díky elektronickým dálničním známkám vybere z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně více. Zároveň by se měly snížit provozní náklady až o 120 milionů korun ročně.

Elektronizace dálničních známek

V roce 2021 má dojít k již zmíněné elektronizaci dálničních známek. Dálniční známku si tedy budete moci snadno koupit pomocí mobilní aplikace či online. Dálniční známka bude vždy vázána na registrační značku vozidla, která bude zaznamenána v informačním systému Státního fondu dopravní infrastruktury. Ubude vám tedy starost s nalepováním a hlavně odstraňováním dálničních známek z předního skla.

To, jestli vaše vozidlo má dálniční známku, bude na dálnicích kontrolovat systém kamer a možná i systém mýtných bran. Uvažuje se i o prodeji krajských dálničních známek pro lidi, kteří používají své vozidlo pouze pro dojezd do zaměstnání.

 

Ceny dálničních známek v sousedních zemích

Na Slovensku stojí roční dálniční známka 50 eur, přibližně tedy 1280 Kč, desetidenní 10 eur (cca 260 Kč), měsíční 14 eur (360 Kč).

V Rakousku za roční dálniční známku zaplatíte 87,20 eur, tedy přibližně 2 340 Kč, desetidenní dálniční známka vás vyjde na 9,20 eur (cca 240 Kč), dvouměsíční 26,80 eur (690 Kč).

V Polsku se platí dálnice formou mýta přímo za projetí jednotlivých úseků na místě.

V Německu i pro tento rok stále platí to, že dálnice zůstávají zdarma, nicméně od roku 2020 se chystá jejich zpoplatnění. To se bude týkat jen cizinců, protože němečtí občané si budou moci cenu dálniční známky či mýta odečíst od daně. O tomto se ovšem vedou nadále spory a uvidíme, jak se Německo rozhodne zpoplatnit své dálnice, které patří mezi nejkvalitnější v Evropě.

Snad se jich dočkáme jednou i my, což by jistě uvítala řada českých řidičů, kteří by si i připlatili, jen aby se dostali z Prahy do Brna či do jiných koutů naší republiky s minimálním zpožděním.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel