5 tipů pro zabezpečení bytu během dovolené

04.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Letní prázdniny jsou pro většinu Čechů obdobím cestování a řady sportovních aktivit dospělých i dětí. Vedle snížení rizika dopadu případných zranění, nemocí a dalších komplikací prostřednictvím cestovního pojištění se vyplatí věnovat pozornost i ochraně bytů a domů, které jsou během dovolených často vystaveny vyššímu riziku vloupání.

„Podle statistiky kriminality v České republice za rok 2018 zaregistrovala Policie České republiky 2171 krádeží vloupání do bytů a 2553 krádeží vloupáním do rodinných domků. Pachatelé přitom obvykle vyhledávají objekty, které jsou dočasně opuštěné. Čas letních dovolených, kdy se celé rodiny vydávají na tuzemské i zahraniční cesty, často na několik týdnů, jsou z tohoto pohledu typickou rizikovou situací. Jenom Slavia pojišťovna poskytla loni plnění za takové pojistné události svým klientům v řádu statisíců korun,“ uvádí Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Cestovní pojištění nekryje pouze riziko úrazu a nemoci

Cestovní pojištění kryje přirozeně řadu pojistných rizik, která hrozí jak při cestách do zahraničí, tak při výletech v rámci České republiky. Kromě úrazů a nemocí se jedná například o zpoždění či zmeškání letu, opožděné dodání vašich zavazadel, jejich zničení živelní událostí, poškození, zničení nebo odcizení. „Potenciálním rizikem spojeným s cestováním je právě i vícedenní nepřítomnost obyvatel domu či bytu. Právě proto je krátkodobé pojištění domácnosti zařazeno do naší doplňkové nabídky cestovního pojištění. Svoje cesty si tak mohou opravdu v klidu užít i ti, kteří se pro dlouhodobé pojištění svého bytu či rodinného domu dosud nerozhodli,“ uvádí Jan Vlček.

Prevencí proti komplikacím po návratu domů

Před odjezdem mimo váš byt či dům se doporučuje učinit některá praktická opatření, která riziko vloupání v době vaší nepřítomnosti mohou významně snížit.

1. Neupozorňujte na svoji plánovanou nepřítomnost

Na svůj odjezd neupozorňujte zbytečně předem. Povězte o něm pouze těm, kterým důvěřujete. Vyvarujte se masivního sdílení informací o odjezdu na dovolenou na sociálních sítích. „Obecně platí, že je dobře být opatrný při šíření informací o vybavení vašeho bytu, o cenných uměleckých objektech, hodnotné elektronice a dalších cennostech, které se v něm nacházejí. Nejen před odjezdem na dovolenou,“ upozorňuje Jan Vlček. Dejte si také pozor na to, co vše postujete na své sociální sítě a komu jsou tyto vaše příspěvky dostupné. Poznat, že je někdo na dovolené v Chorvatsku je na Instagramu jednodušší než kdykoliv předtím.

2. Zabezpečte přístupy do objektu

Prosté uzamknutí vchodových dveří bytu nebo domu na dva západy není dostatečnou prevencí. Zkontrolujte stav vchodových, nejlépe bezpečnostních dveří a perfektní funkci zámků. Pozornost věnujte i stavu zárubní a jejich usazení do zdiva. Nezapomeňte pečlivě uzavřít všechna okna a uzamčení bezpečnostních žaluzií, mříží a okenic, pokud je jimi objekt vybaven. V případě rodinného domu pečlivě zkontrolujte jeho okolí. Nenechávejte zde žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít ke vloupání.

3. Cennosti uložte na bezpečné místo

Pokud máte takovou možnost, uložte šperky, hotovost a další cenné předměty do bezpečnostní schránky. Ta by v ideálním případě měla být pevně zabudována do zdi. „Pokud trezor nemáte k dispozici, dohodněte se s blízkými o jejich dočasném uložení u nich nebo využijte služeb některé ze společností, které takovou službu poskytují,“ doporučuje Jan Vlček

4. Vyvolejte dojem, že jste doma

Přerušte dodávku poštovních zásilek, anebo si zajistěte pravidelné vybírání schránky spolehlivou osobou. Hromadící se pošta upozorňuje na vaši nepřítomnost. Nenechávejte zatažené závěsy či žaluzie. Požádejte někoho známého, aby vám chodil byt pravidelně kontrolovat. Na trhu jsou dostupná i elektronická spínací zařízení, která lze nastavit tak, aby v určeném čase rozsvítila v domě či bytě světla, zapnula televize a podobně.

5. Virtuální ochrana

Potenciální pachatel může získat dojem, že váš byt nebo dům není vhodným terčem jeho útoku. K tomu může dopomoci tzv. virtuální ochrana. Tou je například viditelně umístěná a blikající maketa kamery nebo zřetelná tabulka se psem a nápisem Tady hlídám já. „Ať už bezpečnostní systém napojený na pult civilní ochrany v bytě nebo domě skutečně máte či nikoli, zřetelné označení typu Napojeno na dispečink bezpečnostní agentury nemůže být na škodu,“ dodává Jan Vlček.

 

Čtěte také:


Podrobné informace o možnostech a variantách krátkodobého pojištění domácností, cestovního pojištění, kalkulátor a informace o dalších produktech Slavia pojišťovny naleznete na  www.slavia-pojistovna.cz  

O společnosti: Slavia pojišťovna staví na dlouholetých zkušenostech, sahajících až do roku 1868. Stabilita a tradice umožnily Slavia pojišťovně stát se silnou společností, která je současně schopna flexibilně reagovat na nové trendy. Široké spektrum jejích pojistných produktů a služeb využívají soukromé osoby i podnikatelé. V případě soukromých osob se jedná zejména o pojištění majetku a odpovědnosti nebo cestovní a úrazové pojištění. Slavia pojišťovna se dlouhodobě zaměřuje na zodpovědné řidiče, kterým v rámci autopojištění dokáže nabídnout mnohá zvýhodnění. Zároveň patří mezi lídry trhu v oblasti pojištění cizinců, unikátní je její pojištění domácích mazlíčků nebo bezkrevní léčby. Firmám nabízí např. pojištění odpovědnosti, aut a přepravy nebo majetková a technická pojištění. Mezi spokojené zákazníky Slavia pojišťovny patří také obce a města. Speciální servis poskytuje personálním agenturám a cestovním kancelářím.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel