Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

19.05.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


O tepelných čerpadlech koluje řada mýtů a prodejci se také občas ve svém tvrzení mohou rozcházet. Jaké tedy použít tepelné čerpadlo na vaší stavbě či pozemku?

O tepelná čerpadla je ohromný zájem, protože dramaticky rostou ceny energií a řada lidí se snaží odejít od plynu. Pochopení jejich fungování je ovšem běh na delší trať a určení, jaký typ tepelného čerpadla je vhodný právě pro daný pozemek či dům, je náročné. Do toho ještě řada prodejců hledí spíše na své zájmy a raději prodají to, co umí, než to, co je vhodnější. My se podíváme na pár příkladů, které vám ukážou, která čerpadla se hodí na jaký pozemek či stavbu:

Tepelné čerpadlo funguje jako lednička, akorát opačně
Princip fungování tepelného čerpadla

Zdroj: Shutterstock

Příklady využití jednotlivých typů tepelných čerpadel

Jednotlivé typy tepelných čerpadel mají svá specifika a budou se hodit do různých typů staveb, tudíž si musíte vy sami stanovit, které je pro vás nejvýhodnější.

Tip: Jaké jsou výhody jednotlivých typů tepelných čerpadel?

My se podíváme na pár ilustračních příkladů, kdy jsou vhodná tepelná čerpadla jednotlivých typů.

Kdy je výhodné použít tepelné čerpadlo země–voda

Jestliže máte rozlehlou zahradu, můžete uvažovat o tepelném čerpadlu, jehož kolektor bude uložen v zemi.

Jestliže nemáte potřebnou plochu k uložení kolektoru, máte druhou možnost – vrt. Obě tyto možnosti jsou finančně náročné, ale tepelné čerpadlo typu země–voda patří mezi nejvíce efektivní a náklady na provoz jsou třetinové oproti vzdušným tepelným čerpadlům. Pro vrt si musíte nejdříve vypracovat studii, která určí hydrologické a geologické podmínky na vašem pozemku. Pokud budou podmínky vhodné pro vrt, dále pečlivě vybírejte společnost, jež vrt provede, protože na kvalitním vrtu stojí a padá životnost tohoto typu tepelného čerpadla.

Podle velikosti vytápěného domu a místních geologických podmínek, se provádí jeden nebo více vrtů o hloubce 80 až 250 m.

Důležitá je rovněž pravidelná údržba vrtu a tepelného čerpadla. Budete ovšem odměněni dlouhou životností, bezhlučností a nízkými provozními náklady. Tepelná čerpadla země–voda jsou vhodná v podhorských i horských oblastech a všeobecně v oblastech s nízkou průměrnou teplotou (sever Evropy). Záleží ovšem na vhodnosti podloží pro vrt.

Podloží ovlivní i cenu vrtu, v případě nestabilního podloží roste cena.

Další nevýhodou je vypracování stavebního povolení na vrt.

Víte, že pro vytápění tepelným čerpadlem je výhodnější podlahové topení nežli topení pomocí radiátorů?


Čtěte také:

Jak požádat o kotlíkovou dotaci?

Jak zažádat o dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám?


Kdy je výhodné použít tepelné čerpadlo vzduch–voda?

Pokud jste v situaci, kdy máte rodinný domek s malou zahradou či úplně bez zahrady, nezoufejte.

Máte veskrze dvě možnosti – vrt pro tepelné čerpadlo typu země–voda, či tepelné čerpadlo, které bude „brát“ teplo ze vzduchu.

To má sice většinou nižší pořizovací náklady, ale jeho provozní náklady jsou vyšší. Navíc životnost ani tepelný faktor nejsou tak vysoké jako v předchozím případě.

Tepelná čerpadla vzduch–voda jsou hojně využívána v teplejších oblastech Evropy. Jejich výkonnost záleží také na pořizovací ceně, ta dražší (kolem 350 tisíc korun) mají vysoký topný faktor a nejsou hlasitá (s čímž bývá problém u většiny vzdušných tepelných čerpadel).

Tepelné čerpadlo vzduch–voda můžete použít i pro ohřev vody, na rozdíl od dalšího typu tepelného čerpadla vzduch–vzduch.

Tip: Kolik stojí tepelná čerpadla?

Kdy je výhodné použít tepelné čerpadlo vzduch–vzduch?

Řešíte, jak v domě, který pronajímáte jako kanceláře, ušetřit za topení? Topíte v kancelářích elektřinou a pomocí přímotopů?

Elektřina je v současné době nejdražší zdroj energie a v budoucnu tomu nejspíše nebude jinak. Pokud navíc topíte přímotopy v nemovitostech s mnoha místnostmi, může pro vás být ideálním řešením tepelné čerpadlo vzduch–vzduch. Mezi jeho výhody patří poměrně nízká pořizovací cena, ale toto řešení je hlučné a není tak efektivní jako předchozí varianty. I tak srazí vaše náklady na elektrickou energii o desítky procent.

Tip: Jaké jsou dotace na tepelná čerpadla?

 

Kdy je výhodné použít tepelné čerpadlo voda–voda?

Pokud váš rodinný domek již má hlubokou studnu, můžete ji prohloubit vrtem a využít ji pro tepelné čerpadlo typu voda–voda.

Voda nejlépe drží teplotu, takže se jedná o nejefektivnější typ tepelného čerpadla. Jestliže se o něj budete starat, může mít vysokou životnost. Problém může ovšem nastat s čím dál častějšími suchými zimami, které dávají zabrat i podzemní vodě.

Navíc tento trend s nastupující změnou klimatu bude sílit a ne pro všechny části České republiky bude tento typ tepelného čerpadla vhodný. Navíc vaše studna může odčerpat i vodu od souseda, proto dejte důraz na hydrologický výzkum.

Tepelné čerpadlo voda–voda může být umístěno také ve vodní ploše – rybníku či jezírku, ale zde je problém s legislativou a vyřízení tohoto typu tepelného čerpadla je zdlouhavé.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 112 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ