Na rychlý převod peněz si ještě počkáme. Okamžité platby nejsou pro banky prioritou

15.07.2019 | , Dotfox
Komerční sdělení


Poslat peníze z účtu jedné banky do druhé během několika málo vteřin, a to klidně i o víkendu, se stává pomalu realitou. Bohužel ale skutečně pomalu, mezi banky, které okamžité platby umožňují, patří jen Air Bank, Česká spořitelna a Creditas. Proč ostatní nejdou s dobou a okamžité platby stále nenabízí?

I přestože by člověk předpokládal, že bezhotovostní převod v rámci tuzemských bank bude v roce 2019 okamžitou záležitostí, opak je pravou. U většiny bank si na peníze od konkurence musíte počkat několik hodin a v případě, že zadáte platbu odpoledne, pak se peněz dočkáte až další pracovní den.

Prozatím u nás okamžité bezhotovostní převody uskutečněné během pár sekund nabízí jen Air Bank, Česká spořitelna a Creditas. Ostatní banky okamžité platby stále odkládají, na seznamu je ale prý mají.

Proč se konkurence nehrne do okamžitých plateb?

To, že tři banky umožňují okamžité platby, je sice skvělé, avšak služba postrádá smysl, pokud konkurence nereaguje a rychlé bezhotovostní převody nepodporuje. Pošlete-li peníze z Air bank do Komerční banky, pak vám je okamžitá platba k ničemu, i když ji zvolíte, peníze dorazí na účet až za několik hodin.

Banky argumentují tím, že není důvod na zprovoznění novinky spěchat, když ji vlastně většina finančních institucí ještě neakceptuje, a tudíž ji nelze plnohodnotně využívat.

Přidají se někdy ostatní banky?

Většina bank má v plánu okamžité platby zprovoznit. Otázkou ale zůstává: „Kdy?“ Komerční banka by ráda začala testovat novinku koncem letních prázdnin. Raiffeisenbank stejně jako MONETA Money bank se plánuje přidat na podzim, koncem tohoto roku by pak systém okamžitých plateb spustila také ČSOB i spolu s Poštovní spořitelnou. Na přelomu roku 2019 a 2020 lze očekávat, že se připojí také mBank, a začátkem příštího roku Equa bank.

Pro ostatní tuzemské banky nejsou odložené platby v současné době prioritou. Některé se soustředí na přívětivější internetové bankovnictví, jiné na zatraktivnění bankovních produktů jako jsou půjčka, spořicí účet nebo osobní konto.

Okamžité platby nejsou v Evropě samozřejmostí

V roce 2018 chtěla Česká národní banka s Českou bankovní asociací, aby novinku komerční banky začaly testovat. V letošním roce pak bylo v plánu, že okamžité platby budou běžně dostupné. Jenže plány jsou ale jedna věc a realita druhá.

Nicméně Česká republika na bankovním trhu nijak nezaostává v rámci evropského srovnání. Okamžité platby jsou v plenkách i v mnoha dalších státech Evropské unie. Navíc zprovoznit systém okamžitých plateb není zákonnou povinností, a tak je jen na samotných bankách, kdy se rozhodnou novinku klientům nabídnout.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení