Jak si dobře naplánovat dovolenou

29.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


I když se nacházíme zhruba v polovině prázdnin, mnoho z nás má dovolenou ještě před sebou. Ať už pojedete po vlastní ose, nebo dáte přednost organizovanému zájezdu, určitě byste si měli leccos předem promyslet. Na co nezapomenout?

Dobrodružnější povahy, které se dokážou s každým domluvit a zorganizovat i změnu počasí, pokud je to zapotřebí, mají určitě rády dny volna strávené zcela podle svých představ. Na druhé straně existuje ale také mnoho lidí, kteří si na plánování dovolené vezmou odborníky, zaplatí si je a spoléhají na to, že o ně bude dobře postaráno a skutečně si odpočnou.

Cestovní kancelář vs. agentury - se kterou na dovolenou

Zdroj: Shutterstock

Cestovní kancelář

Začněme druhou skupinou cestovatelů, která je početnější už proto, že cestují na dovolenou s dětmi. Ty sice mají také rády dobrodružství, ale jejich rodiče je určitě zbytečně nechtějí vystavovat nejistotě, kterou cestování „na vlastní triko“ mnohdy přináší.

Podle advokátky Jany Hálové se za organizovaný zájezd dá považovat realizovaná služba cestovního ruchu, která je delší než jeden celý den a obsahuje nejméně dva další faktory z oboru rekreace, např. dopravu a ubytování. V tu chvíli cestovatel podepisuje právní dokument – smlouvu o zájezdu, který mu zaručuje mnohé možnosti právní ochrany.

Také si přečtěte: Máte nárok na dovolenou ve zkušební době

Smlouvu podepisuje s cestovní kanceláří nebo cestovní agenturou. Rozdíl mezi kanceláří a agenturou zhruba spočívá v tom, že kancelář prodává pod svou značkou svými pracovníky organizované a vybrané zájezdy. Cestovní kancelář musí mít podle brněnské advokátky doktorky Hálové ke své činnosti povolení. „Když si prohlížíte stránky cestovních kanceláří, většinou tam najdete kopie dokumentů o tom, že kancelář podniká legálně. Je to licence k podnikání v cestovním ruchu, pojištění proti úpadku, někdy tam bývá i podnikatelský záměr. Všechny tyto dokumenty nebývá lehké získat, protože o nich nerozhoduje nějaký státní úřad, ale vlastně tržní prostředí, tedy pojišťovna, která kancelář jistí proti úpadku. Ta si dobře rozváží, zdali se ji vyplatí cestovní kancelář jako klient. A pokud se jí zdá podnikatelský záměr ne příliš bezpečný, kancelář není pojištěna a licenci nedostane,“ říká Jana Hálová

Jestliže budete dokumenty o legálnosti cestovní kanceláře hledat, a nenajdete je na stránkách firmy, podívejte se na stránky Ministerstva pro místní rozvoj ČR, kde je seznam pojišťoven, které cestovní kanceláře pojišťují a kde si tedy můžete najít, zdali je skutečně vaše cestovka pojištěna. Můžete také napsat mail s dotazem (info@mmr.cz), anebo si tam zavolat a raději se ujistit. (tel. +420 224 861 282, +420 224 861 138)

 

Cestovní agentura

Podnikat jako cestovní agentura je podstatně lehčí. Můžete tedy bez problému prodávat služby jiných firem, jako jsou zájezdy, letenky a podobně. Agentura ale nesmí zájezdy sama pořádat, protože nebývá pojištěna proti úpadku.

Nejčastější činností agentur je tedy prodej zájezdů jiných cestovních kanceláří. Prodává tedy agentura, ale klient je právně chráněn pojistkou organizátora – cestovní kanceláře.

Výhody a nevýhody

Pokud se nechcete svěřit cestovní agentuře, a tedy i cestovní kanceláři, vyjíždíte na vlastní riziko. Zde je výhoda jasná – pravděpodobně ušetříte. Pravda to být vždycky nemusí, protože pokud cestovka kupuje místa v hotelu hromadně, jistě získá slevu, podobně je to třeba u letenek. Sólo cestovatelé ale zase mohou vybírat jak v ubytování, tak v dopravě.

Hodně jsou dnes také využívaní zprostředkovatelé ubytování. Jsou to weby, které přinášejí pestrou nabídku porovnání nejrůznějších typů ubytování, kde si podle destinace, komfortu a ceny vybere skutečně každý. S těmito servery vás ale nic neváže, smlouvu o ubytování navazujete až přímo s ubytovacím zařízením.

Také si přečtěte: Na kolik dní dovolené má kdo nárok

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel