Znáte fikci doručení?

02.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dopisy doručované poštou? Nic pro mě, řeknete si možná. Třeba máte pravdu, ale stále ještě platí, že důležité zásilky, například od soudu, chodí stále do vaší dopisní schránky.

Listonoš na vás zazvoní, a když nejste doma, vypíše potvrzení o pokusu doručení s tím, kde máte zásilku uschovanou a dokdy si ji vyzvednout. Že na to kašlete? Neděláte dobře a může se vám to finančně vymstít.

Důležitý dopis: jak se pozná a kdy je doručený

Zdroj: Shutterstock

Fiktivní doručení

Doručí, i když nedoručí. To je páka na všechny, kteří si důležité zásilky nevyzvednou. Podle České pošty nastane doručení fikcí, když je zásilka doručována podle zvláštního zákona. Může to být nějaké oznámení od soudu, pokuta z městského úřadu a podobně. Pošťák se pokusí zásilku doručit a pokud se mu to nepovede, nechá ve schránce, nebo nějakém jiném vhodném místě (domovní nástěnka, v blízkosti schránek) výzvu nebo oznámení odesílatele, ve kterém je uvedeno, podle kterého zvláštního zákona je zásilka doručována, a obsahuje také poučení adresáta v souvislosti s dodáním zásilky.

Zásilka je pak po dobu úložní doby, nejčastěji 10 dnů, uložena u příslušné ukládací pošty. Jestliže si ji adresát nevyzvedne, vhodí ji listonoš do jeho schránky a je považována za doručenou. V tomto případě nastává tzv. fikce doručení.

Pokud adresát nemá v odevzdacím místě domovní schránku, je zásilka s vysvětlením vrácena odesílateli.

Také si přečtěte: Co znamená pruh na obálce

 

Finanční msta

Pan Michal měl živnost i s. r. o. a vedlo se mu celkem dobře. Jeho žena mu vedla účetnictví a starala se o finance. Jednou se Michal zapomněl u kamarádky trochu déle, pak to ještě několikrát zopakoval. Pak nepřišel domů na noc vůbec. Pověstný pohár jeho ženy přetekl. Byla spíš introvertní typ a řekla si, že pomsta bude sladká a bude finančně bolet. Přestala platit zdravotní a sociální odvody za Michalovu OSVČ a za právnickou osobu peníze také neposílala.

Byla to dlouhá trať, ale jednoho březnového dne prostě Michalovi oznámila, že spolu končí. A odjela. Ještě trochu rozčarovaný muž se po marných pokusech o smír začal start o všechny své finance sám. A jaké to bylo překvapení, když dlužil na sociálním i zdravotním a finančák taky nevypadal růžově. S penále to bylo skoro ke 100 tisícům.

Jak se to jeho ženě povedlo? Nevyzvedávala a pak trhala zásilky z úřadů, které na dluhy upozorňovaly. Navíc za finanční stránku svého podnikání je samozřejmě odpovědný živnostník a jednatel právnické osoby. Manželka tedy byla právně nepostižitelná

Ten příběh má vlastně docela dobrý konec – Michal vše zaplatil a měl klid. Lidé, kteří si s úřady „hrají“ na slepu bábu, a ignorují jejich dopisy, mohou například přijít o soudní líčení a setkají se až s exekutorem, pokud soud rozhodne v jejich finanční neprospěch.

Jak se nevyzvednutí vyhnout?

Může to být i smůla, která zabrání ve vyzvednutí zásilky, třeba přestěhování. Ale i to lze ošetřit. Změnu trvalého bydliště nahlaste na obecním úřadu, do 3 pracovních dnů by měla být zapsána v evidenci obyvatel.

Pokud nebydlíte v adrese trvalého bydliště, zažádejte si na obecním úřadě o zavedení adresy pro doručování písemností.

Můžete požádat na České poště, aby vám dosílala dopisy na vámi uvedenou adresu v rámci ČR. Mělo by přijít vše, až na zásilky, u kterých adresát dosílání nedovolil.

Můžete si také nechat zřídit datovou schránku, kam vám bude chodit většina písemných zásilek. Zřizuje se opět na obecním úřadě nebo na poště se službou Czech Point.

Služba odnáška zásilek ukládá dopisy u vámi vybrané pošty, kam si pro ně zajdete.

P. O Box (Post Office Box) je zamykatelná poštovní schránka přímo na poště, kam máte přístup, pokud je pošta otevřena. Chodí vám tam zásilky s adresou P. O. Boxu, ale pokud budete chtít, tak i ty s vaším trvalým bydlištěm. Do této speciální schránky, ale nepřijdou doporučené zásilky se zeleným pruhem adresované na vaše trvalé bydliště. Pro ty musíte na poštu, jak je oznámeno na výzvě k vyzvednutí zásilky.

Také si přečtěte: Jak Česká pošta zdražila balíčky

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: Spotřebitel