Ropa díky statistice z Číny zdražuje, Brent je těsně pod 67 USD

15.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, reagují hlavně na příznivá statistická data o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách v Číně. Ve výraznějším růstu jim ale brání celková zpráva o vývoji hrubého domácího produktu (HDP), který potvrdil, že druhá největší ekonomika světa dál zvolňuje tempo.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ přidávala asi 0,3 procenta na 66,92 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) pak ve stejnou dobu vykazovala růst zhruba o 0,2 procenta na 60,28 dolaru.

Pozitivní data z čínské ekonomiky by mohla znamenat, že vládní stimuly začínají přinášet ovoce a že ekonomika bude potřebovat více ropy. Dovoz ropy vypadá podle analytiků banky ANZ v dosavadní části roku velmi dobře, i když v květnu a červnu se snížil. Po zahájení provozu dvou nových velkých rafinerií produkce ropy v Číně v červnu dosáhla rekordních 13,07 milionu barelů denně, což znamená meziroční růst o 7,7 procenta.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,2 procenta, a zpomalila tak ze 6,4 procenta v prvním kvartálu. Výsledek je v souladu s očekáváním a znamená nejslabší růst za 27 let. Za poklesem jsou částečně dopady obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy, poznamenala agentura Reuters.

Čína se v posledních letech snaží změnit strukturu své ekonomiky tak, aby byla méně závislá na vývozu a naopak větší podíl na růstu měla domácí spotřeba. S tím souvisí i zpomalování tempa růstu, které země avizovala v minulých letech. Čína nicméně dál roste výrazně rychleji než jiné velké ekonomiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 66,92 66,72 New York - NYMEX WTI srpen 60,28 60,21

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK