Akcie v USA na počátku týdne mírně stouply, dolar vzrostl

15.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Akcie v USA ukončily dnešní rozkolísanou seanci mírným růstem. Náladu na burze ovlivnily smíšené výsledky hospodaření Citigroup, které odstartovaly hlavní výsledkovou sezonu v USA a stáhly dolů finanční sektor. Ztráty finančních firem kompenzoval růst zdravotnických a technologických firem.

Index Dow Jones stoupl o 27,13 bodu, tedy 0,1 procenta, na 27.359,16 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 0,53 bodu, neboli 0,02 procenta, na 3014,30 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 14,04 bodu, čili 0,17 procenta, na 8258,19 bodu.

Zisk Citigroup ve druhém čtvrtletí byl lepší než se čekalo, úroková marže se však snížila. Akcie Citigroup se v reakci pohybovaly oběma směry, po počátečním propadu vzrostly, nakonec uzavřely s nepatrnou ztrátou. Oslabily však akcie dalších bank, včetně JPMorgan Chase, Goldman Sachs Group a Wells Fargo, které by měly zveřejnit výsledky hospodaření v úterý.

Akcie výrobce letadel Boeing klesly v reakci na nedělní zprávu The Wall Street Journal, podle které nebudou smět letadla 737 MAX létat do počátku příštího roku. Prudce oslabily akcie výrobce antivirového softwaru Symantec, který podle informací ze zdrojů ukončil jednání o svém převzetí firmou Broadcom.

Tento týden plně vypukne sezona zveřejňování výsledků hospodaření za druhé čtvrtletí. Analytici očekávají, že zisk firem z indexu S&P 500 klesne o 0,3 procenta. To by podle údajů Refinitiv IBES znamenalo první pokles zisku za tři roky.

Výkon akciových trhů bude zřejmě spíše tlumený až do doby, než bude oznámeno více výsledků hospodaření, uvedl stratég Bruderman Asset Management Oliver Pursche.

Tři hlavní indexy uzavřely minulý týden na nových rekordech díky komentářům šéfa centrální banky USA (Fed) Jeroma Powella, kterými posílil naději, že banka příští týden poprvé za deset let sníží úrokové sazby, napsala agentura Reuters.

Americký dolar zahájil nový týden mírným růstem. Objem obchodování byl ale kvůli letním prázdninám nízký a dolaru ve větším posílení brání očekávání, že Fed na svém příštím zasedání sníží úrokové sazby.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posílil o 0,1 procenta na 96,95 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,1 procenta na 1,1258 USD, k jenu však zůstal téměř beze změny na 107,91 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,1 procenta na 121,48 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK