Soud zahájil insolvenční řízení s Legiosem vykázaným z areálu HMS

16.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Louny 16. července (ČTK) - Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Legios Loco, která donedávna vyráběla a opravovala vagony v lounském areálu zkrachovalé firmy Heavy Machinery Services (HMS). Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, žádá o povolení reorganizace. Návrh na insolvenci Legios Loco zdůvodňuje tím, že insolvenční správkyně HMS paralyzovala činnost Legiosu v lounském areálu, odkud firmu a její zaměstnance vykázala. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Společnost HMS, která je v konkurzu, firmě Legios Loco areál dosud pronajímala. Insolvenční správkyně HMS Petra Hýsková dala Legiosu podle insolvenčního návrhu na Legios k 27. červnu výpověď a areál uzavřela. Následně ho pronajala výrobci brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ. Výroba v areálu se zastavila, DAKO-CZ ale nabídla dosavadním zaměstnancům, že pod ni mohou přejít. Hýsková již dříve uvedla, že Legios Loco nespolupracuje a jedná obstrukčně.

Legios v insolvenčním návrhu uvedl, že nájemní smlouva na lounský areál nemohla podle zákona zaniknout, platila do konce roku 2021. \"Postupem Insolvenční správkyně HMS (v důsledku výpovědi a neumožnění vstupu do areálu) je ochromena činnost dlužníka (Legiosu) v areálu, jakkoli dlužník provozuje svůj závod také v rámci dalších areálů,\" uvedl Legios. Provozy má také v Horním Slavkově, Nymburce a Českých Velenicích.

Legios předpokládá, že bez možnosti využívat lounský areál, kde podle něj zůstala dokončená a rozpracovaná výroba a zásoby, nebude schopen včas splnit podstatnou část svých peněžitých závazků. V insolvenčním návrhu firma argumentuje závazky 510,8 milionu korun u 274 věřitelů. Povolení k reorganizaci žádá, protože je \"ve stavu hrozícího úpadku\".

Legios také uvedl, že má hmotný majetek za 57,4 milionu korun a pohledávky za 293,8 milionu Kč. V roce 2017 podle insolvenčního návrhu vyrobil 830 železničních vozů, loni 1039 vozů a letos předpokládal výrobu 1435 vagonů.

Společnost HMS je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun. Krajský soud v Českých Budějovicích, který insolvenci řeší, nedávno znovu zamítl reorganizaci společnosti HMS. Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK