Prodej osobních aut v EU klesl o 7,8 procenta

17.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. července (ČTK) - Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v červnu snížil o 7,8 procenta na 1,45 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Na vině je především menší počet pracovních dní, kterých bylo v uplynulém měsíci letos jen devatenáct, zatímco v loňském roce 21. Pokles zaznamenalo všech pět největších trhů.

Za celé první pololetí se pak poptávka v EU meziročně snížila o 3,1 procenta na 8,2 milionu. Mírné snížení vykázaly všechny velké evropské trhy s výjimkou Německa. Na tomto největším automobilovém trhu v Evropě se počet registrací nových osobních vozidel zvýšil o 0,5 procenta.

Prodej osobních vozidel klesá od zářijového zavedení nové metodiky měření emisí a spotřeby automobilů WLTP. Firmy, kterým se v některých případech dosud nepodařilo získat nová povolení, nejsou schopné dodávat tyto modely na trh a produkční výpadky automobilové odvětví v Evropě poškozují.

V samotném červnu se počet registrací nových osobních aut v Německu snížil o 4,7 procenta, slabší byl i ve Francii (minus 8,4 procenta), Británii (minus 4,9 procenta), Itálii (minus 2,1 procenta) a Španělsku (minus 8,3 procenta). V České republice se podle údajů sdružení ACEA propadl o 15,5 procenta na 21.902 vozů.

Odbyt koncernu Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, klesl o 9,5 procenta. Samotná značka Škoda pak vykázala pokles o 8,6 procenta na 65.876 vozů. Podíl Škody na evropském trhu zůstal v červnu beze změny na 4,6 procenta, podíl celého VW se meziročně snížil na 24,6 z 25 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK