Odboráři huti Liberty žádají stát, aby jednal s EU o dovozu oceli

19.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. července (ČTK) - Odboráři ostravské huti Liberty žádají stát, aby jednal s EU. Levná ocel ze zemí mimo unii by podle nich měla být zatížena cly, jinak evropské hutě zkrachují. ČTK to dnes řekl po jednání s náměstkyní ministra průmyslu a obchodu Silvanou Jirotkovou předseda Základní organizace OS KOVO Petr Slanina. Podle něj odbory budou 31. července na stejné téma jednat i s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO).

\"Pokud se bude dovážet ocel ze zemí mimo EU, bude to pro evropskou produkci likvidační. Cena této oceli není ovlivněna CO2 povolenkami jako ta evropská. Cenově jí naše výroba nemůže konkurovat,\" řekl. Reagoval tak na to, že unie zvýšila limity na dovoz takové oceli o pět procent. \"Napsali jsme dopis ministrovi průmyslu a předsedovi vlády,\" řekl Slanina.

Podle něj má stát s představiteli unie jednat o tom, aby se limit na dovoz levnější oceli opět snížil. \"Je to jedna z možností. Druhá je, že bude dovážená ocel zatížena cly,\" řekl.

Vedení ostravské hutě tento týden oznámilo, že výrobu sníží o 20 procent. Propouštět ale firma nebude. Společnost svůj krok zdůvodňuje právě současnou situací na trhu, kde zdražují suroviny, povolenky a problémy působí i dovoz levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii.

I podle analytiků českému i evropskému ocelářství škodí zdražování emisních povolenek a dovoz levné oceli ze zemí mimo EU, zejména z Číny, odkud zesílily dodávky do Evropy po zavedení cel v USA.

Na nutnost nastavit v ocelářství \"globálně férové prostředí\", když nyní firmy ze zemí mimo EU neplní tak vysoké požadavky na ochranu životního prostředí, poukázal i předseda správní rady Ocelářské unie Jan Czudek, který je také generálním ředitelem Třineckých železáren. Limity pro dovoz do Evropy podle něj navíc dovolují dovézt stále víc ocelářských produktů. \"Pokud dovoz vzroste o dalších pět procent, bude to znamenat problémy pro evropské hutě,\" uvedl.

Ostravská huť Liberty Steel je největším výrobcem oceli v ČR, i s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK