Ocelárny U.S. Steel sníží na Slovensku počet pracovníků o 2500

19.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. července (zpravodaj ČTK) - Slovenská divize amerických oceláren U.S. Steel sníží do konce roku 2021 zaměstnanost o 2500 lidí. O práci ve společnosti U.S. Steel Košice a v její dceřiných firmách tak přijde zhruba každý pátý pracovník. Opatření dnes oznámil šéf košických oceláren James Bruno. Zdůvodnil ho snahou zlepšit finanční kondici firmy, kterou poznamenal dovoz ocelových produktů ze zemí mimo EU.

U.S. Steel Košice zaměstnává téměř 12.000 pracovníků a na Slovensku, kde se míra nezaměstnanosti pohybuje těsně pod hranicí pěti procent, se řadí k největším zaměstnavatelům.

\"Jsme si vědomí, že toto rozhodnutí bude mít dopad na tisíce rodin v regionu. My se ovšem musíme připravovat na budoucnost a konkurenční boj je v dnešních nerovných podmínkách velmi těžký. Zodpovědnost za budoucnost firmy nám přikazuje přizpůsobit se vzniklé situaci a zaručit přežití U.S. Steel Košice,\" napsal Bruno v mimořádném vydání podnikového časopisu.

Podle Bruna se situace na trhu s ocelí nezlepšila. \"Ze zemí mimo EU lze dovážet ocelové výrobky ještě ve větších množstvích, převyšující dosavadní rekordní úrovně. Přitom na tuto ocel se nevztahují environmentální požadavky EU,\" uvedl.

Košické ocelárny v červnu ohlásily odstavení jedné ze tří výrobních pecí. Společnost tehdy uvedla, že její podnikání ohrožují vysoké náklady na elektřinu, emisní povolenky i suroviny. Firma po dohodě s odbory opakovaně zkrátila pracovní dobu na čtyři dny v týdnu. Slovenský závod U.S. Steelu již v tomto roce prodal české skupině Boki Group divizi výroby radiátorů, ve které pracovalo kolem 130 zaměstnanců.

Na začátku letošního roku košický U.S. Steel ohlásil investici 130 milionů dolarů (2,95 miliardy Kč) do rozšíření výroby plechů. Nová linka by měla být uvedena do provozu v příštím roce.

V roce 2013 slovenská vláda podepsala s ocelárnami memorandum, na jehož základě se U.S. Steel výměnou za získání úlev v energetice a ochraně životního prostředí zavázal, že během pětileté platnosti memoranda si svou továrnu na Slovensku ponechá a udrží zaměstnanost.

V prvním letošním pololetí přišlo o práci zhruba 3000 pracovníků také ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen, která loni na Slovensku zaměstnávala asi 14.800 lidí. Firma tak učinila v rámci programu na zvyšování produktivity a po dokončení masivních investic do rozvoje své továrny v Bratislavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK