Akcie v USA dnes kvůli Fedu klesly, dolar rostl

19.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech smazaly počáteční zisky a oslabily. Způsobilo to zmírnění nadějí, že by centrální banka USA (Fed) mohla na konci června snížit úrokové sazby až o půl procentního bodu.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 68,77 bodu, tedy 0,25 procenta, na 27.154,20 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 18,5 bodu, neboli 0,62 procenta, na 2976,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 60,75 bodu, čili 0,74 procenta na 8146,49 bodu.

Ztráty zaznamenaly všechny tři indexy i za celý týden. Dow Jones klesl o 0,64 procenta, S&P o 1,23 procenta a Nasdaq skončil nižší o 1,19 procenta.

Ve čtvrtek akcie rostly, když prezident newyorského Fedu John Williams svým komentářem naznačil, že by banka na svém zasedání koncem měsíce mohla snížit úrokové sazby mnohem agresivněji než o očekávaného čtvrt procentního bodu. Nicméně Fed následně na to uvedl, že Williamsův komentář byl pouze akademickým vyjádřením a nevyjadřoval se k tomu, jakým směrem se bude vyvíjet aktuální politika Fedu.

Trhy dnes nejprve rostly díky silným výsledkům hospodaření Microsoftu. Akcie firmy během dne stouply až na rekordních více než 140 dolarů, nakonec však uzavřely pouze s mírným ziskem téměř 0,2 procenta. Posílily také akcie výrobce letadel Boeing. Firma oznámila, že kvůli problémům s letadly 737 MAX odepíše 4,9 miliardy USD, investoři však zřejmě čekali mnohem vyšší ztráty, což pomohlo akciím k růstu. Akcie společnosti American Express však kvůli varování před vyššími provozními náklady oslabily.

Tento týden plně vypukla sezona zveřejňování výsledků hospodaření za druhé čtvrtletí. Analytici podle posledního průzkumu očekávají, že zisk firem z indexu S&P 500 stoupne o jedno procento. Ještě nedávno přitom odhadovali, že by zisk mohl mírně klesnout, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes oživil ze čtvrtečního propadu způsobeného komentářem Williamse. Dolar posiluje navzdory očekávanému snížení úrokových sazeb, protože investoři sázejí na to, že svoji měnovou politiku uvolní také další přední světové centrální banky a potěšilo je, že snížení úroků nebude výraznější, než nyní čekají.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,4 procenta na 97,14 bodu. Vůči euru dolar posílil o o půl procenta na 1,1216 USD a k jenu o 0,4 procenta na 107,75 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,1 procenta na 120,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK