Euro kleslo nejníže od května, oslabuje také libra

23.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 23. července (ČTK) - Euro dnes vůči americkému dolaru sestoupilo až na 1,1150 USD, tedy na nejnižší úroveň od konce května. Oslabuje rovněž britská libra, která tak podle agentury Reuters reaguje na rozhodnutí, že Theresu Mayovou v čele britské vlády vystřídá Boris Johnson.

Kolem 17:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba půl procenta a pohybovala se těsně nad 1,1150 USD. Libra vůči dolaru ztrácela 0,3 procenta na 1,2436 USD.

Dolar dnes těžil ze zprávy o tom, že americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a zástupcům opozičních demokratů v Kongresu se podařilo dosáhnout dohody o rozpočtu a stropu pro státní dluh. Euro naopak zůstává pod tlakem kvůli vyhlídkám na uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Bývalý londýnský starosta Johnson dnes vzešel jako vítěz z volby nového lídra vládní Konzervativní strany a ve středu by se měl ujmout funkce předsedy britské vlády. Johnson již dříve slíbil, že do konce října vyvede Británii z Evropské unii, a to v případě potřeby i bez dohody s EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK