Ropa zlevňuje, obavy z krize kolem Íránu polevily

23.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. července (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, protože polevily obavy z omezení dodávek na trh v důsledku íránské krize. Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ odepisovala 0,4 procenta na 63,02 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 0,3 procenta na 56,03 dolaru za barel.

Íránské revoluční gardy v pátek v Hormuzském průlivu zadržely tanker Stena Impero plující pod britskou vlajkou se zdůvodněním, že porušil mezinárodní námořní právo. Británie zadržení tankeru hned v pátek důrazně kritizovala a označila ho za nepřátelský akt. Obavy z možného narušení dodávek ropy přes Hormuzský průliv, kudy se přepravuje asi pětina její celosvětové spotřeby, poslaly v pondělí cenu ropy vzhůru.

Na nynějším poklesu cen se podepisují i nejnovější odhady růstu poptávky. Americká investiční banka Goldman Sachs v neděli snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě na 1,275 milionu barelů denně z dříve předpokládaných 1,45 milionu barelů denně. Připojila se tak k Mezinárodní agentuře pro energii (IEA) a k Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Naopak prorůstovým faktorem pro ceny ropy je předpoklad, že se již šestým týdnem po sobě sníží její americké zásoby. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávají jejich pokles o 3,4 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 63,02 63,26 New York - NYMEX WTI září 56,03 56,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK