Americké akcie rostly díky firemním výsledkům a rozpočtové dohodě

23.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes posílily. Těžily z příznivých hospodářských výsledků některých významných amerických společností i z rozpočtové dohody mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Kongresem.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,65 procenta a obchodování uzavřel na 27.349,19 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,68 procenta na 3005,47 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,58 procenta na 8251,40 bodu.

Cena akcií největšího světového výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola se vyšplhala na rekordní maximum, protože čtvrtletní výsledky podniku překonaly očekávání analytiků. Firma navíc zlepšila odhad celoročního vývoje tržeb.

Prezidentu Trumpovi a zástupcům opozičních demokratů v Kongresu se v noci na dnešek podařilo dosáhnout dohody ohledně rozpočtu a stropu pro státní dluh, která odvrátila nebezpečí, že by se americká vláda v letošním roce ocitla bez potřebných financí.

Na devizovém trhu dnes euro vůči dolaru sestoupilo na nejnižší úroveň od konce května. Oslabovala rovněž britská libra, která tak reagovala na rozhodnutí, že Theresu Mayovou v čele britské vlády vystřídá Boris Johnson. Krátce před 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba půl procenta na 1,1150 USD. Libra ztrácela téměř 0,3 procenta na 1,2440 USD.

Bývalý londýnský starosta Johnson dnes vzešel jako vítěz z volby nového lídra vládní Konzervativní strany a ve středu by se měl ujmout funkce předsedy britské vlády. Johnson již dříve slíbil, že do konce října vyvede Británii z Evropské unii, a to v případě potřeby i bez dohody s EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK