Studentské bydlení je šance pro majitele investičních bytů

02.08.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Studenti, kteří nedostali kolej nebo zkrátka dávají přednost takzvanému privátu, mohou být zajímavou cílovou skupinou pro majitele investičních bytů, a to jak ve velkých, tak v menších univerzitních městech. Poptávka po pronájmech z jejich strany je nejsilnější v průběhu srpna a nároky na vybavení a stav bytu jsou u studentů nižší než u jiných potenciálních nájemníků.

Počátek školního roku je u vysokoškoláků, na rozdíl od zbytku studentů, posunutý na konec září. V průběhu srpna se nově přijatí dozvídají, kdo z nich získal kolej a kdo se nevešel. V této době také prudce stoupá poptávka po pronájmech „studentského“ typu.

Jaké byty preferují studenti?

„Studenti preferují buď co nejmenší a nejlevnější byty k pronájmu, ještě ve větší míře ale byty vhodné ke spolubydlení tří až pětičlenných skupin, kdy je pak nájemné na jednoho nižší. To z nich dělá slibnou cílovou skupinu pro vlastníky větších, ne příliš dobře vybavených bytů,“ říká Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.

Studentské byty v Brně

Jeho slova potvrzuje Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky společnosti M&M Reality. „V Brně se každý školní rok potřebuje někde ubytovat až 70 tisíc studentů, kteří ve městě jinak nebydlí. Velká část z nich dává přednost pohodlnějšímu bydlení v privátu před kolejemi. Existují specifické skupiny vlastníků nemovitostí, kteří právě studenty preferují,“ konstatuje.

Studentské bydlení v Ostravě

Také v Ostravě sledují makléři v průběhu srpna zvýšenou poptávku po studentském bydlení. „Vzdálenost některých fakult od kolejí je docela veliká a znamená nutnost až 30 minut jízdy. Proto se někteří studenti stěhují z kolejí do centra města. S výší nájmu je to pak při spolubydlení velmi podobné jako na kolejích, které vyjdou jednu osobu na dvoulůžkovém pokoji zhruba na 2700 korun na měsíc,“ popisuje Jakub Čepica z ostravské pobočky společnosti M&M Reality.

Byt jako investice 2019 pro studentský pronájem

Zdroj: Shutterstock

Byty pro studenty v Olomouci

Ještě větší význam než ve třech největších městech může mít přítomnost univerzity pro majitele investičních bytů ve městech menších, například v Olomouci, Plzni či Ústí nad Labem. „Olomouc je studentské město a studenti mají značný zájem o byty k pronájmu. Konkrétně jsou u této cílové skupiny nejžádanější byty 2+1 v centru města, s neprůchozími pokoji, nejlépe v cihlových domech. Takový byt si nejčastěji pronajmou čtyři studenti společně,“ potvrzuje Tomáš Maliňák z olomoucké pobočky společnosti M&M Reality.

Studentské nájmy v Plzni

Ve stejném duchu hovoří také Tomáš Hrouda z pobočky společnosti M&M Reality v Plzni. „Především v srpnu a září se často setkáváme s poptávkou po bytech na pronájem ze strany studentů vysokých škol, především zahraničních,“ konstatuje a uvádí i konkrétní příklad návratnosti investice do bytu k pronájmu.

Například byty 2+1 po rekonstrukci se dnes v Plzni prodávají za ceny od 2,1 do 2,6 milionu korun. Při běžném nájemném bude byt generovat 11 tisíc korun měsíčně čistého bez služeb a energií. Návratnost investice je tedy 16 až 18 let.

Jak nastavit nájemné pro studenty?

Makléři se navíc shodují na tom, že při zacílení přímo na studenty lze nastavit nájemné o něco výš, než je ve srovnatelných nemovitostech běžné. Důležité je, aby částka na jednoho studenta výrazně nepřekročila sumu, kterou by platil na kolejích. A pomůže, pokud jsou splněny některé základní parametry, které studenti u pronajímaných bytů preferují.

 

Nejčastější požadavky studentů na pronájem

Mezi nejčastější požadavky studujících nájemníků patří podle makléřů společnosti M&M Reality zmíněné neprůchozí pokoje. Dávají také přednost alespoň základnímu vybavení bytu, ocení postele, ledničku, pračku. Mezi nevýhody spojené s pronajímáním mladým lidem patří větší opotřebení zařízení, což lze ale řešit vyšší kaucí.

Obecně bývají studenti považováni za dobré nájemníky, se kterými není problém uzavřít smlouvu na dobu určitou, po jejímž uplynutí zpravidla bez problému odcházejí. V letních měsících se nabízí možnost využití bytu na krátkodobé pronájmy, které bývají ještě výhodnější.

Při výběru konkrétní lokality je důležité zvážit několik faktorů. „Studentské byty by se logicky měly nacházet v těsné blízkosti škol, případně na trase MHD, tak aby studenti ráno necestovali déle než dvacet minut. Je také třeba vyhnout se vyloučeným lokalitám,“ říká k tomu Tomáš Hanauer, vedoucí pobočky Ústí nad Labem společnosti M&M Reality.


Čtěte také:


M&M Reality Holding je lídrem na realitním trhu. Společnost má 185 stabilních poboček po celé České republice a na 2500 makléřů, kteří procházejí vlastním náročným a propracovaným školicím programem.

Skupina M&M se zabývá širokou oblastí služeb vázaných k nemovitostem. Synergicky vše začíná u zprostředkování prodeje a pronájmu a navazuje dalšími službami, kterými jsou financování bydlení, pojištění nemovitostí a životních rizik, investice do nemovitostí či zajištění dodávky elektřiny nebo plynu. Investiční aktivity společnosti se soustředí do výkupu bytů a bytových domů vhodných jednak pro rekonstrukci a následný prodej, ale také pro fungování jako výnosové nemovitosti, které jsou skupinou pronajímány a spravovány. Silná developerská divize se orientuje nejen na připravovanou výstavu typizovaných rodinných domů, ale zejména na již realizovanou výstavbu družstevních bytů po celé České republice.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ