Jak vyplnit euroformulář záznamu o dopravní nehodě

09.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ne u každé nehody je potřeba policie. Často stačí vše pouze řádně zdokumentovat, přičemž dopravní incident lze zaznamenat v podstatě na cokoliv. Pakliže jej oba účastníci bouračky podepíší, bude platný, i když byl - s trochou nadsázky - popsán na pivním tácku. Daleko lepší by ovšem pochopitelně bylo vyplnit euroformulář záznamu o dopravní nehodě. Vozit jej u sebe sice povinné není, možná ho ale v autě máte, aniž byste o tom věděli.

Být účastníkem dopravní nehody rozhodně není nic příjemného. Když už ale na to přijde, je potřeba zachovat klidnou hlavu a postupovat systematicky.

Kdy policii volat nemusíte?

Ze všeho nejdřív se pochopitelně přesvědčte, že všichni účastníci nehody jsou v pořádku. Pakliže se jednalo pouze o menší incident, v jehož rámci nedošlo k usmrcení či zranění osoby, škoda nepřesáhla částku 100 tisíc korun, nebyla poničena pozemní komunikace nebo její součást, stejně tak jako ani nebyla poškozena žádná věc patřící třetí osobě, je možné obnovit provoz a účastníci jsou schopni se domluvit na jeho viníkovi, volat policii není v takovém případě potřeba.

Na místo toho se zkuste podívat do kastlíku u spolujezdce či na jiné podobné místo, kde běžně uschováváte některé dokumenty vztahující se k vašemu vozu, jestli zde náhodou nenajdete euroformulář záznamu o dopravní nehodě.

Může se klidně stát, že ho nikde neobjevíte, protože jak už bylo řečeno, žádný zákon výslovně neříká, že musí být automaticky v autě vždy a všude. Na druhou stranu, většina pojišťoven ho svým zákazníkům přikládá do desek spolu se zelenou kartou potvrzující uhrazení povinného ručení, takže ho vozit můžete, aniž byste si toho byli vědomi.

Jak vyplnit euroformulář záznamu o dopravní nehodě

Zdroj: Shutterstock

Na co si dát při vyplňování pozor?

Pamatujte na to, že pokud formulář mít nebudete, ale přesto se s druhým účastníkem nehody domluvíte, že volat policii není třeba, můžete incident zaznamenat na jakýkoliv jiný kus papíru. I taková dokumentace se totiž pokládá za dostačující, pakliže oba řidiči svými podpisy stvrdili jeho platnost.

Pokud nicméně formulář máte, musíte při jeho vyplňování postupovat dle pokynů na něm uvedených. Nejedná se o nic složitého, vše je zde pečlivě popsáno a vysvětleno, avšak přesto pamatujte na těchto několik dobře míněných rad a tipů:

  • pokud nehodu viděli nějací svědci, rozhodně s jejich souhlasem uveďte do záznamu jejich jména a kontakt na ně,
  • co se týče sloupce veprostřed, ve kterém máte na výběr z několika možností, jež přibližují, jak k nehodě došlo, vězte, že se rozhodně nemusíte omezovat pouze na jednu z uvedených variant – jinými slovy, ve snaze co nejpřesnějšího popisu bouračky jich přirozeně můžete zaškrtnout hned několik,
  • nákres nehody se snažte zobrazit z ptačí perspektivy, neboť je to takto nejjednodušší a zároveň i nejpřehlednější,
  • při kreslení obrázku nezapomeňte šipkou vyznačit, kudy vozidla těsně před tím, než kolidovala, jela a kterými svými částmi do sebe narazila.

Zbytek údajů, které je potřeba zaznamenat, byste měli být schopni vyčíst z občanských a technických průkazů. A co se popisu poškození týče, stačí klidně pouze vyjmenovat, které konkrétní části vozu doznaly újmu.

 

Formulář doneste na pojišťovnu co nejdříve

Jestliže k vyplněnému formuláři přiložíte vlastní fotografie dopravní nehody, rozhodně to nebude ničemu na škodu, ba naopak. Pojišťovací agenti se nicméně určitě spokojí i s tím, když do poznámky uvedete, že jim je eventuálně poskytnete na vyžádání.

Jestliže je vaše auto v takovém stavu, že s ním můžete bezpečně dojet do servisu, aniž byste tak porušili dopravní předpisy, učiňte tak. Pokud je zapotřebí odtahové služby, nic jiného v tuto chvíli zřejmě nezmůžete.

Tak či tak je dobré do poznámek ještě zmínit, kde se vůz bude nacházet, aby si jej lidé z pojišťovny mohli v případě zájmu přijít prohlédnout. A pokud jde o pojišťovnu samotnou, tam byste přirozeně měli vyplněný formulář přinést co nejdříve, aby tak mohl celý proces řešení pojistné události vzápětí začít.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel