Jak je to s DPH u stravenek?

09.08.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Novelizace zákona o DPH přinesla pro mnohé daňaře otázky ohledně postupu pro uplatňování DPH u tradičních „stravenek“. Jaký režim DPH tedy mají poukázky na stravování? Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) spolu s daňovými experty společnosti Mazars zformulovala stanovisko pro interpretaci „poukázkové směrnice“ zákona o DPH a její aplikaci v účetní praxi.

S účinností od 27. března 2019 byla do českého zákona o DPH implementována Směrnice Rady EU 2016/1065 (dále jen „Směrnice“), která zavedla nová pravidla uplatnění DPH u poukazů. Výklad těchto pravidel provedený na Koordinačním výboru s Komorou daňových poradců dne 15. 5. 2019 potvrdil, že stravovací poukázky („stravenky“) a benefitní (volnočasové) poukázky vydávané členskými společnostmi Asociace provozovatelů poukázkových systémů (Edenred, Sodexo, Up) těmto novým pravidlům podléhají.

DPH u stravenek a poukázek – novela zákona 2019

DPH u stravenek a poukázek

Vzhledem ke skutečnosti, že na základě obchodních podmínek vydavatelů poukázek sdružených v asociaci APROPOS lze stravenkami a benefitními poukázkami uhradit položky podléhající jak první snížené sazbě DPH, tak i položky podléhající druhé snížené sazbě DPH, platí, že stravenky a benefitní poukázky vydávané výše jmenovanými společnostmi naplňuji definici tzv. „víceúčelového poukazu“.

Na základě této skutečnosti jsou stravenky a volnočasové poukázky i nadále distribuovány bez DPH.

Kdy budou stravenky podléhat DPH?

DPH bude aplikována pouze u případné distribuční/zprostředkovatelské služby poskytnuté v souvislosti s distribucí stravenek/benefitních poukázek.

APROPOS tak tímto potvrzuje, že při samotném vydání/prodeji stravenek a benefitních poukázek k praktické změně uplatnění DPH pro klienty (zaměstnavatele) a smluvní partnery nedochází. Klienti (zaměstnavatelé) budou nadále od svého dodavatele stravenek/ benefitních poukázek dostávat daňový doklad, na kterém bude DPH účtována pouze u distribuční/zprostředkovatelské služby (např. formou provize či jiných obdobných poplatků), nikoliv však u nominální hodnoty objednaných poukázek.

Smluvním partnerům (akceptantům) bude u všech typů stravenek/benefitních poukázek účtována zprostředkovatelská služba případně jiná smluvně sjednaná služba podléhající základní sazbě DPH.

 

Od kdy platí směrnice a novela zákona?

Účinnost „Poukázkové směrnice“ je od 1. 1. 2019, avšak novela nové úpravy v českém zákoně o DPH je účinná od 27. 3. 2019 s možností uplatnění přímého účinku již od 1. 1. 2019. Právní stanovisko GFŘ již bylo zveřejněno mimo jiné na stránkách GFŘ a vzbudilo zájem veřejnosti. Praktické závěry KOOV byly prezentovány během setkání zástupců Komory daňových poradců 29. 5. 2019.

Zdroj: APROPOS


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát