Co spadá do povinné výbavy koloběžky? A můžete s ní na chodník?

21.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Koloběžky jsou čím dál více oblíbenější dopravní prostředek, ať už se bavíme o klasických nebo elektrických. Jenomže můžete s koloběžkou bez elektrického pohonu jezdit po chodníku? A podléhá vůbec povinné výbavě?

Koloběžka se z pohledu zákonů v podstatě řadí mezi kola. Jedná se pak o zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. Pravidla pro jízdu na koloběžce jsou tedy téměř stejná jako pro cyklisty.

Co patří do povinné výbavy na koloběžku?

O povinné výbavě se hovoří ve vyhlášce č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Abyste mohli s koloběžkou do provozu, musí být bez závad, a je nutné, aby obsahovala:

  • dvě funkční a na sobě nezávislé brzdy, tj. přední a zadní.
  • přední odrazku bílé barvy, která se bude nacházet pod řidítky.
  • zadní odrazku červené barvy.

Obě odrazky mohou být kombinovány s blikačkou nebo svítilnou, popř. odrazovým materiálem podobných vlastností, pokud jsou splněny stanovené barvy.

Zdroj: Shutterstock

V zákoně je dále pro jízdní kola, pod jejichž definici spadá i koloběžka, stanoveno, že musí mít na paprscích předního nebo zadního kola, popř. na obou kolech, minimálně jednu boční oranžovou odrazku na každé straně kola. Plocha přitom nesmí být menší než 2 000 mm2. Čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou alespoň 20 mm. Odrazky mohou být nahrazeny jiným odrazovým materiálem.

Na rukojeti by pak neměly být ostré hrany, ochranná páčka u brzdy by také kvůli prevenci poranění měla mít zaoblený konec. Volné konce řidítek musí být zaslepené, a to ideálně gumovými rukojetěmi.

Snížená viditelnost při jízdě na koloběžce

Pokud jezdec pojede na koloběžce za snížené viditelnosti, bude muset vepředu rozsvítit světlomet s bílým světlem, které neoslňuje. Potřebovat bude také zadní svítilnu s červeným světlem. Pokud by však vozovka byla dostatečně osvětlena, může jezdec vyměnit bílý světlomet za bílou svítilnu s přerušovaným světlem.

Může se s koloběžkou jezdit na chodníku?

Platí stejné zásady jako pro kola, takže jezdit po chodníku s koloběžkou nemůžete. Výjimku tvoří pouze děti do 10 let, ty se mohou na koloběžce pohybovat po chodníku. Bez dozoru osoby starší 15 let pak mohou jezdit na cyklostezce, stezce pro cyklisty a po celé ploše obytné zóny. Na pěší zóně můžou jezdit, jen pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů.

Jízda na silnici s koloběžkou

Osoby starší 10 let musí s koloběžkou na cyklostezku nebo na silnici. Osoby, které jsou mladší 18 let, musí mít za jízdy nasazenou a patřičně připevněnou ochranou helmu schváleného typu podle předpisu. Na silnici může jezdit dítě samo bez dozoru osoby starší 15 let, jen pokud již dosáhlo 10 let věku.

S koloběžkou se jezdí po pravé straně vozovky, je však nutné dodržet dostatečný bezpečnostní odstup. Pokud to situace umožňuje a nebudou tím nijak omezení chodci, můžete jet po pravé krajnici. Jestliže se na silnici vyskytuje pruh pro cyklisty, musíte jej použít.

 

Kdy s koloběžkou můžete na chodník?

Zde je to opět stejně jako s jízdním kolem. Pokud na koloběžce nejedete, ale pouze ji vedete nebo tlačíte vedle sebe, jste dle zákona považován na chodce a můžete takto postupovat po chodníku, bez toho aniž byste něco porušovali.

Jestliže nastane situace, kdy takto budete muset vést koloběžku po silnici, musí vždy být vlevo od vás, tedy směrem do silnice. Koloběžku navíc povedete tak, aby bylo dbáno na vaši bezpečnost a nedošlo k omezení ani ohrožení ostatních vozidel na komunikaci. Nesmí být ohrožováni ani chodci.

Zdroj: CZRSO


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: Spotřebitel