Komu se příští rok zvýší dávky? A kdo ostrouhá?

20.08.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Které dávky vzrostou v roce 2020? Kolik zvýšení rodičovského příspěvku a důchodů bude stát? A kdo se může těšit na vyšší důchod či rodičák?

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů se k občanům chová poměrně velkoryse, příští rok totiž vzroste řada dávek, které se dotknou mnoha našich spoluobčanů. Budete patřit do této skupiny?

Vláda přidá dětem i starobním důchodcům.

Růst rodičovské a důchodů

Zdroj: Shutterstock

Valorizace důchodů v roce 2020

Všichni penzisté se budou moc těšit na růst starobního důchodu v roce 2020, ten poroste v průměru o 900 Kč a jedná se o růst nad rámec povinné valorizace důchod, která by činila 720 Kč. Zvýšení důchodů bude tedy přibližně o 180 Kč vyšší nad rámec zákona. Ovšem pro toto zvýšení je potřeba zvýšit zákon.

Stejně jako starobní důchody porostou i vdovské a sirotčí důchody.

Vzroste důchod také invalidním důchodcům?

Ano, také invalidní důchodci se budou moci těšit na růst jejich invalidního důchodu.


Čtěte také:

Kdo si s odchodem do důchodu polepší?

Jak se zvýšení rodičovského příspěvku promítne do čerpání rodičovské?

Jaké je zadlužení českého státu? Jak jsme na tom ve srovnání s jinými státy EU?


Růst rodičovské od 1. ledna 2020

Od prvního ledna 2020 se pravděpodobně zvedne rodičovský příspěvek z 220 tisíc Kč na 300 tisíc Kč. Nárok na něj budou mít všichni, kteří jej budou v té době (v lednu 2020) aktivně pobírat. To, jestli rodiče stihnou vyčerpat navýšení 80 tisíc Kč, bude záležet především na tom, kdy jejich dítko oslaví 4. narozeniny, kolik mají vyčerpáno a kolik mohou maximálně měsíčně čerpat. Ti rodiče, kteří si rodičovský příspěvek vyčerpají v roce 2019 budou mít smůlu. Jak se připravit nyní na růst rodičovského příspěvku se dočtete na našich stránkách.

Navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun se neprojeví na vašem měsíčním příspěvku, ale prodlouží se vám doba vyplacení příspěvku.

Nicméně zatím návrh zákona o navýšení rodičovského příspěvku prošel pouze 1. čtením v poslanecké sněmovně, nyní se k němu budou vyjadřovat jednotlivé výbory. Následně musí projít novela senátem a poté ji musí posvětit prezident. Opozice i nevládní organizace ovšem chtějí změny v novele, tak je otázkou, jestli se ještě nebude měnit. Nebo je možnost, že se také nemusí stihnout projednat, což by nepotěšilo asi nikoho.

Zvýší se také platy státních zaměstnanců

Příští rok si také polepší někteří státní zaměstnanci. Výdaje na státní zaměstnance vzrostou o dvě procenta. Vláda chce nejvíce přidat učitelům (10 %) a neučitelským profesím (7 %).

Kolik to státní kasu vyjde?

Růst důchodů dle ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zvýší výdaje státního rozpočtu přibližně o 32,5 miliardy korun.

To znamená, že výdaje na důchody překročí půl bilionu korun, protože v roce 2019 činily tyto výdaje přibližně 472,5 miliardy korun. Jedná se přibližně o 7,4 % hrubého domácího produktu (HDP). Státy EU ovšem přispívají na důchody výrazně více, a to průměrně 10,2 % HDP.

Zvýšení rodičovského příspěvku zvýší výdaje státního rozpočtu přibližně o 9 miliard.

Růst dávek tedy vyjde státní kasu přibližně na 41,5 miliardy korun. Jedná se tedy zhruba o stejnou hodnotu, jakou má schodek státního rozpočtu na rok 2020 (plánovaný ministerstvem financí).

 

Kde na to vláda vezme?

Příští rok ministerstvo financí plánuje příjmy státního rozpočtu ve výši 1,558 bilionu korun, což je přibližně o 92,8 miliard korun více než tento rok.

Růst příjmů rozpočtu se očekává díky růstu českého HDP. Ovšem vláda oznámila, že zvýší sazby spotřebních daní u alkoholu a tabáku. Hovoří se také o zavedení sektorových daní (například pro IT společnosti, banky či pojišťovny).

Nicméně ani růst české ekonomiky a zvýšení daní nepokryjí veškeré výdaje na růst rodičovské a důchodů.

Ministerstvo financí očekává schodek státního rozpočtu pro rok 2020 ve výši 40 miliard korun, ačkoliv vláda neustále tvrdí, že ministerstva škrtají, kde se dá. Výdaje státního rozpočtu se tedy přiblíží hranici 1,6 bilionu korun.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 61 krát

Články ze sekce: DANĚ