Akcie v USA díky odložení části cel posílily, dolar vzrostl

13.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes výrazně posílily. Způsobilo to oznámení, že USA odloží zavedení cel na některé čínské zboží, včetně mobilních telefonů a laptopů. Nejlépe si vedly technologické firmy v čele s Applem.

Index Dow Jones vzrostl o 372,54 bodu, tedy 1,44 procenta, na 26.279,91 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 42,57 bodu, čili 1,48 procenta, na 2926,32 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 152,95 bodu, neboli 1,95 procenta, na 8016,36 bodu.

Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) dnes oznámil, že Spojené státy zatím nebudou uplatňovat desetiprocentní clo na některé čínské zboží, které mělo začít platit od 1. září. U některého zboží Američané clo dokonce zruší. Mezi produkty, u kterých bude clo odloženo do 15. prosince, jsou například mobilní telefony, laptopy, videoherní konzole, některé hračky, počítačové monitory a některá obuv a oblečení.

\"Po oznámení nastoupili lovci výhodných nákupů,\" komentoval situaci na trhu investiční stratég firmy SlateStone Wealth Robert Pavlik. Současně však varoval před přílišným optimismem. Upozornil, že stále není jisté, jak nakonec rozhovory o obchodní dohodě skončí a pokud nepřijde pokrok v jednání, může to způsobit růst cen a globální zpomalení.

Nejlépe si dnes vedli výrobci polovodičů a firma Apple, kterým odložení cel nejspíše nejvíce pomůže. Posílilo však všech 11 hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500. Vzrostly také akcie mediálních firem CBS a Viacom, které se dohodly na svém opětovném spojení, napsala agentura Reuters.

Dnešní statistika z USA ukázala, že jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, stoupla meziročně o 2,2 procenta, což byl nejvyšší růst za šest měsíců. Údaj však zřejmě nezmění očekávání, že centrální banka USA (Fed) příští měsíc opět sníží hlavní úrokovou sazbu.

Ke svému konci se blíží sezona výsledků za druhé čtvrtletí. Výsledkové zprávy zveřejnilo 453 firem z indexu S&P 500, z toho 73,3 procenta jich překonalo očekávání. Analytici odhadují, že zisk firem z indexu S&P 500 za druhé čtvrtletí stoupl o 2,9 procenta, na počátku července přitom podle průzkumu agentury Refinitiv čekali zvýšení zisku jen o 0,3 procenta.

Oznámení americké vlády, že odloží clo na některé čínské zboží, pomohlo vzhůru také americkému dolaru. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vzrostl o 0,5 procenta na 97,82 bodu. Dolar vůči euru posílil o 0,4 procenta na 1,1172 USD a k jenu o 1,4 procenta na 106,68 JPY. Euro vůči jenu stouplo o jedno procento na 119,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK