Čínský výrobní průmysl rostl v červenci nejpomaleji za 17 let

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 14. srpna (ČTK) - Čínský výrobní průmysl vzrostl v červenci meziročně o 4,8 procenta, tedy nejpomaleji za více než 17 let. Tempo růstu zpomalilo z červnových 6,3 procenta a bylo slabší, než čekali analytici, kteří odhadovali, že průmyslová výroba v Číně zpomalí jen na 5,8 procenta. Zprávu dnes zveřejnil čínský statistický úřad. Na výsledku se odrazilo zostření obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy, které v květnu prudce zvýšily některá dovozní cla.

Aktivita čínského průmyslu nadále slábne navzdory celé řadě prorůstových opatření zavedených v loňském roce. Podle agentury Reuters se tak množí dohady, zda bude třeba přijít s dalšími, ještě mocnějšími prorůstovými nástroji i za cenu hlubšího zadlužení. Podle analytika hongkongské společnosti Macquarie Group Larryho Hu čínská ekonomika stimulaci potřebuje. \"Myslím, že by mohla přijít ke konci letošního roku,\" řekl ekonom agentuře Reuters.

Růst čínského maloobchodu v červenci zpomalil na 7,6 procenta z červnových 9,8 procenta. Na vině je především ochlazení automobilového trhu. Analytici agentury Reuters v průměru očekávali, že se maloobchodní tržby v červenci zvýší o 8,6 procenta. Číslo 7,6 je horší než jejich nejpesimističtější odhad.

Obavy z eskalace obchodního konfliktu přivedly minulý týden Čínu k rozhodnutí oslabit domácí měnu jüan na nejnižší hodnotu za více než deset let. Spojené státy následně poprvé od roku 1994 oficiálně označily Čínu za měnového manipulátora. Příští měsíc mají vstoupit v platnost nová dovozní cla na asi polovinu čínského zboží ze seznamu Washingtonu, který cílí na dovážené čínské výrobky v celkovém objemu 300 miliard dolarů (6,9 bilionu Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK