Analytici: S ohledem na vývoj v Německu si vede ekonomika dobře

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Česká ekonomika si podle analytiků vedla ve druhém čtvrtletí velmi dobře, především s ohledem na mezičtvrtletní pokles německé ekonomiky. Pomáhá jí v tom především domácí poptávka, která tlumí negativní vývoj v zahraničí. Ten ovšem českou ekonomiku do jisté míry negativně ovlivní ve druhém pololetí. Za celý letošní rok by tak podle ekonomů měla ekonomika stoupnout o zhruba 2,5 procenta proti loňským třem procentům, odhadují ekonomové.

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku podle prvních odhadů Českého statistického úřadu zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta z 2,8 procenta v prvním čtvrtletí. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil o 0,6 procenta. Zároveň podle dnešních údajů německá ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla, když se její hrubý domácí produkt mezičtvrtletně snížil o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v prvním čtvrtletí. Tempo meziročního růstu německého HDP zpomalilo z 0,9 na 0,4 procenta. Německo je přitom největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Zároveň ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že poprvé za rok a půl svým meziročním růstem česká ekonomika překonala Slovensko. To vykázalo ve druhém čtvrtletí meziroční růst o 1,9 procenta po 3,7 procenta v prvním čtvrtletí.

\"Právě potíže německé ekonomiky, riziko další eskalace obchodních válek a nedořešený Brexit jsou hlavními riziky dalšího vývoje českého hospodářství. V některých odvětvích je již obrat ekonomické situace viditelný,\" uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Poslední údaje z ekonomiky podle něj naznačují, že za celý letošní rok poroste ekonomika o o 2,5 procenta.

\"Ve druhém pololetí hrozí, že naše hospodářství bude postupně přicházet o imunitu a nakazí se německou chřipkou, která bude umocňována brexitem,\" uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Zatím české ekonomice podle něj pomáhá vysoká míra zaměstnanosti a s tím spojené výdaje na spotřebu, které jsou hlavním faktorem ekonomického růstu.

Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky česká ekonomika stále vykazuje solidní tempo, a to právě i přes slabý růst v eurozóně a hrozbu recese v Německu. \"Chuť domácností utrácet je stále podporována rychlým mzdovým růstem spolu s přetrvávající vysokou spotřebitelskou důvěrou. K růstu pozitivně přispívá i spotřeba vlády prostřednictvím vyšších běžných výdajů,\" uvedl.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče je domácí poptávka držákem hospodářského růstu. \"Zranitelné místo ale představuje vývoj ve světové ekonomice a jeho nepříznivé dopady na exporty z české ekonomiky,\" upozornil.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka má ovšem díky silné domácí poptávce česká ekonomika velkou šanci vyhnout se dramatickému zpomalení, které zřejmě již brzy bude viditelné v Německu.

V dalším čtvrtletí by měl být růst ekonomiky podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského nižší. \"Více nás ovlivní pokles průmyslové produkce v Německu. V příštím roce čekáme, že se lehce oživí německá ekonomika a především to přispěje k opětovnému lehkému zrychlení růstu české ekonomiky,\" odhadl.

\"Za poklesem české ekonomiky lze ve významné míře dohledat i nástup recese v Německu. Obě ekonomiky jsou výrazně provázány, proto se ochlazení výkonu Německa přímo dotýká prosperity ČR,\" říká analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK