JE Temelín vyrábí po odstávce 2. bloku na plný výkon

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín( Českobudějovicko) 14. srpna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín vyrábí od 13. srpna na plný výkon. Sta procent dosáhl druhý blok necelé tři dny poté, co energetici po plánované dvouměsíční odstávce obnovili výrobu elektřiny. Blok připojili při padesátiprocentním výkonu reaktoru o víkendu. Na temelínskou odstávku naváže odstávka dukovanského prvního bloku, začne 16. srpna. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Druhý blok byl plánovaně odstaven kvůli výměně paliva od 21. června. Odstávka trvala 50 dní a energetici při ní vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy a zvládli 60 modernizací. Odstávka zahrnula přes 13.000 činností.

Odstávky jaderných bloků plánují energetici zpravidla na období, kdy je nižší spotřeba a tedy i nižší ceny elektřiny. \"V porovnání se zimou je v létě spotřeba přibližně o třetinu nižší,\" řekl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Při odstávce vyměnili energetici 42 ze 163 palivových souborů. Kontrolovali také bezpečnostní systémy, měnili i rotor generátoru. Temelín má tak za sebou letos obě plánované odstávky. Dohromady trvaly 109 dní a energetici je zvládli s jednodenním předstihem. První odstávka byla v Temelíně na jaře, na dva měsíce byl odstavený první blok.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v Česku, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od začátku letošního roku vyrobil 8,8 TWh elektřiny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK