Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o 2,2 pct víc peněz

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním pololetí firmám a podnikatelům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 82,8 miliardy korun, meziročně o 2,2 procenta více. O pět procent kleslo financování domácností úvěry či leasingem, naopak o 4,8 procenta vzrostlo financování podnikatelských investic a o procento stouplo financování provozu firem factoringem, tedy odkupem pohledávek. ČTK o tom informovala asociace.

\"Kladný výsledek celkových obchodů je velmi cenný. První pololetí roku totiž poznamenal výrazný pokles prodejů nových osobních automobilů, které jsou pro členské společnosti klíčovou komoditou. Tahounem celkového růstu se tak stala kategorie financování strojů a zřízení, jež vykázala více než 11procentní meziroční navýšení,\" komentoval čísla předseda představenstva ČLFA Jiří Matula. ČLFA sdružuje 44 poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Ze souhrnných 82,80 miliardy korun bylo 70,08 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 12,72 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti.

Financování podnikatelských investic dosáhlo meziročního růstu o 4,8 procenta při celkovém objemu obchodů 48,37 miliardy korun. Na 23,9 procenta těchto investic se uskutečnilo pomocí operativního leasingu. Domácnostem členské společnosti prostřednictvím spotřebitelských úvěrů anebo spotřebitelského leasingu poskytly 12,72 miliardy korun.

Členové ČLFA uzavřeli v prvním pololetí tradičně nejvíce kontraktů na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 34,94 miliardy korun, o 1,6 procenta méně než v prvním pololetí loňského roku. Z toho 15,79 miliardy bylo určeno na pořízení 36.355 nových osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů asociace tak bylo financováno 28,3 procenta všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR během prvních šesti měsíců letošního roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK