Levnější dálniční známka aneb 5 důvodů, proč se vyplatí CNG

20.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Poslanci nedávno schválili návrh zákona, který přináší další výhody majitelům vozů na stlačený zemní plyn (CNG). Jde o slevu 500 Kč na roční dálniční poplatek. S CNG automobilem vás tak roční dálniční známka bude nově stát jen 1000 Kč. K dalším výhodám patří též výrazně nižší spotřební daň ve srovnání s benzínem, což metr krychlový CNG zlevňuje o 11 korun. OSVČ a firmy mohou též využívat slevu 2 Kč za kilogram CNG, a to nově i v největší síti plnicích stanic v Česku. Přečtěte si souhrn důvodů, proč se CNG vyplatí.

Vozů na CNG je v Česku registrováno asi 23 tisíc. Stát se snaží toto alternativní palivo všemožně podporovat s cílem navýšení počtu CNG automobilů v řádu desetinásobku současného stavu. Výsledkem je daňové zvýhodnění i chystané výhodnější poplatky za dálnice. Na čerpacích stanicích se obvykle uvádí cena za kilogram CNG. Pro cenové srovnání s benzínem je ale třeba kalkulovat s cenou za metr krychlový CNG, protože právě to je objem, který z hlediska obsahu energie v palivu odpovídá litru benzínu.

Spotřební daň je o 11 korun nižší než u benzínu, silniční daň nulová

Nejvýraznějším přínosem CNG je z pohledu řidiče jeho cena. Její příznivá výše je dána hlavně nižším daňovým zatížením. Zatímco podnikatelé a firmy jsou u CNG vozidel osvobozeni od silniční daně, pro všechny řidiče pak platí výrazně nižší spotřební daň. Ta činí u benzínu za každý litr 12,84 Kč a u nafty 10,95 Kč/l, přičemž u CNG je přibližně 1,44 Kč/m3.

„Spotřební daň CNG sice v roce 2018 vzrostla na dvojnásobek, stále je však výrazně nižší než u tradičních paliv. Tento rozdíl pak dělá metr krychlový CNG oproti benzínu o více než 11 korun levnější. Současná výše spotřební daně CNG je od státu garantována minimálně do roku 2025,“ vysvětluje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje CNG tankovací karty.

Ceny dálničních známek pro CNG – výhody CNG vozů

Zdroj: Shutterstock

Cena za jednotku paliva je nižší o 14 korun, ale dá se tankovat skoro za polovinu

Cena CNG se aktuálně pohybuje v průměru okolo 26,35 Kč za kg, což je méně než 19 Kč za m3. Cena Naturalu 95 pak aktuálně v průměru činí skoro 33 Kč/l. Podnikatelé a firmy přitom využívají ještě zajímavější úsporu.

„S využitím naší CNG karty lze v síti innogy odebírat CNG se slevou 2 koruny za kilogram bez závazků k minimálním odběrům. Za metr krychlový to dělá ve výsledku průměrně něco přes 17 korun, takže palivo pro CNG vozidlo vás může stát jen skoro polovinu ve srovnání s benzínem,“ uvádí Damir Duraković.

Nově sleva 500 Kč na dálniční známku

Horkou novinkou je zákon, který nedávno schválili poslanci. Ten za prvé ruší nalepovací dálniční známky – poplatek za užití dálnice se bude nově platit přes internet nebo mobilní aplikaci a kontrola úhrady bude probíhat prostřednictvím videodetekce registračních značek přímo v provozu. Za druhé, a to především, ale zavádí též osvobození od dálničního poplatku pro elektromobily a vozy na vodík a výraznou slevu pro automobily na CNG. Roční poplatek by měl u CNG vozů nově činit 1000 Kč, třicetidenní 300 Kč a desetidenní jen 200 Kč. Nový zákon musí ještě projít Senátem.

Ceny za dálniční známky

 

Poplatek za rok

Poplatek za 30 dnů

Poplatek za 10 dnů

Aktuálně pro rok 2019

1 500 Kč

440 Kč

310 Kč

Dle nového zákona

1 500 Kč

600 Kč

400 Kč

Dle nového zákona pro vozy na CNG

1 000 Kč

300 Kč

200 Kč

Rozšiřující se síť plnicích stanic

Počet plnicích stanic CNG v Česku neustále roste a jsou zastoupeny rovnoměrně po celém území. Dle posledních údajů Ministerstva průmyslu a obchodu bylo v Česku letos v únoru nejvíce veřejných čerpacích stanic od roku 2008. Naprostou většinu nově evidovaných čerpacích stanic ale představují nové plnicí stanice CNG. Těch je v Česku již 191, což je asi o 20 více než před rokem.

 

Slevu na CNG karty lze využít v největší síti

Slevu ve výši 2 koruny za kilogram CNG je od července nově možné využívat v největší síti plnicích stanic v Česku. Síť CNGvitall se totiž letos stala součástí sítě innogy, ve které lze s využitím CNG karty slevu čerpat. „Podnikatelé a firmy sdružené v naší nákupní alianci tak mohou uplatnit slevu asi u 60 plnicích stanic, tedy téměř u každé třetí stanice v Česku,“ dodává Damir Duraković.

Zdroj: Axigon


Čtěte také:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Spotřebitel