Ceny ropy kvůli slabé statistice a nečekanému růstu zásob klesají

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně klesají. Ztráty způsobily zejména slabé statistické údaje z více zemí a také nečekaný růst zásob ropy ve Spojených státech. V úterý přitom ceny silně vzrostly, což byla reakce na rozhodnutí administrativy prezidenta Donalda Trumpa odložit cla na část zboží dováženého z Číny.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:45 SELČ vykazovala pokles o 4,1 procenta na 58,77 dolaru za barel. V úterý přitom o 4,7 procenta zpevnila, což byl procentuálně nejvyšší denní růst od prosince. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu odepisovala 4,6 procenta na 54,46 dolaru za barel. Předchozí den si připsala čtyři procenta.

Z více zemí dnes přicházely slabé statické údaje. Například zpráva z Číny ukázala, že růst průmyslové výroby tam v červenci klesl nejníže za více než 17 let. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla, zatímco ekonomika eurozóny zaznamenala jen mírný růst.

Výnosová křivka amerických státních dluhopisů se navíc poprvé od roku 2007 převrátila. Investoři se proto obávají, že největší světová ekonomika směřuje do recese.

Úterní a dnešní reakce cen ropy podle analytiků ukazují, že trh se nyní zaměřuje na současné a budoucí ekonomické podmínky, tedy na stranu poptávky. Méně pak investory zajímá vývoj na straně nabídky, poznamenala agentura Reuters.

Pokles cen zrychlil po zprávě amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), která ukázala, že zásoby ropy v uplynulém týdnu nečekaně vzrostly. Rafinerie totiž omezily produkci. Naopak zásoby pohonných hmot překvapivě silně klesly a poptávka po benzinu byla rekordní.

Ceny ropy se podle statistiky EIA za týden do 9. srpna zvýšily o 1,6 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles, a to o 2,8 milionu barelů. Zásob ropy jsou nyní asi tři procenta nad pětiletým průměrem pro toto období.

Na cenu ropy má podle analytiků částečně vliv snaha investorů vybrat si zisky po úterním výrazném růstu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 58,77 61,30 New York - NYMEX WTI září 54,46 57,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK