Zemědělci u Brna plošně aplikovali jed na hraboše minulý týden

15.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Blažovice (Brněnsko) 15. srpna (ČTK) - Jed na hraboše Stutox II rozházel minulý týden na některých polích u Brna zemědělský podnik Bonagro. Jeho ředitel Roman Zvěřina řekl ČTK, že minulý týden nebylo nutné žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku a ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Myslivci našli v uplynulých dnech přes 60 uhynulých zajíců na polích na jihovýchodě Brna a v katastru Šlapanic.

Myslivci vzorky odeslali do laboratoře Státního veterinárního ústavu v Olomouci a na oficiální výsledky čekají.

Plošné použití Stutoxu II proti přemnoženým hrabošům povolil minulý týden v pondělí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení v pátek pozastavilo. Nyní lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců. Vyjádření ÚKZÚZ ČTK zjišťuje.

Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeňka Živěly dali veterináři myslivcům zatím telefonickou informaci, že zajíci uhynuli po jedu na hraboše. Zvěřina se k úhynům nechtěl do oficiálního potvrzení vyjadřovat. \"Zatím se ke mně dostávají rozporuplné informace,\" řekl ČTK.

Zvěřina uvedl, že podnik rozhodil jed na polích, kde se aktuálně sejí ozimy nebo se osetí připravuje, protože kalamitní výskyt hrabošů znamená téměř jisté zničení těchto porostů.

\"Dělali jsme předtím některé agrotechnické postupy, které však k omezení hraboše nevedly. Jed je bohužel poslední možnost, která nám zbývala, i když z toho nejsme šťastní,\" řekl Zvěřina. Živěla ČTK řekl, že podle výpočtů se aplikace jedu uskutečnila 5. nebo 6. srpna. \"Podali oznámení oficiální cestou 9. srpna,\" uvedl Živěla.

Zvěřina je zvědav, jak laboratorní vyšetření uhynulých zajíců dopadne. \"Mám informace různé, že uhynuli i neuhynuli na jed, tak nevím. Použili jsme pět až sedm kilo na hektar, limit byl deset kilo. Aby se zajíc otrávil, potřeboval by sežrat 50 až 70 granulí. I myslivci vědí, že zajíci teď po sklizni strádají a šíří se mezi nimi choroby, jako je například tularémie,\" přemítal Zvěřina.

Postup myslivců, kteří své zjištění umístili rovnou do médií, považuje za nešťastný. \"Dosud jsme spolu vycházeli dobře, spolupracovali jsme. Nyní, kdy kolem hrabošů panuje hysterie, mi jejich jednání nepřijde šťastné,\" řekl Zvěřina ČTK.

Myslivci našli mrtvé zajíce i v Žatčanech na Brněnsku a také čekají na výsledky laboratorních rozborů. V tomto případě se jedná o pozemky jiného zemědělského podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK