Maloobchodní tržby v Británii díky online prodeji vzrostly

15.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby v Británii v červenci nečekaně vzrostly, podpořil je zejména prodej přes internet, jehož růst o 6,9 procenta byl nejvyšší za tři roky. Celkové maloobchodní tržby se zvýšily o 0,2 procenta po růstu o 0,9 procenta v červnu, oznámil dnes britský statistický úřad.

Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že tržby o 0,2 procenta klesnou.

Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb tak v červenci zvolnilo na 3,3 procenta z 3,8 procenta v červnu. Bylo tak výrazně vyšší než 2,6 procenta, s nimiž počítali analytici.

Statistický úřad rovněž oznámil, že kvůli květnovému propadu se tržby za tři měsíce do konce července zvýšily jen o 0,5 procenta. To je v letošním roce nejslabší tempo.

\"Ačkoli v tomto čtvrtletí tržby klesají, v červenci poprvé zvýšily tržby obchodní domy,\" uvedla Rhian Murphyová ze statistického úřadu.

Červencovému vývoji pomohl především růst tržeb z internetového prodeje, který byl nejvýraznější od května 2016. Lví podíl na tom mají propagační kampaně, například společnost Amazon uspořádala svou pravidelnou slevovou akci Prime Day.

Jakkoli jsou výdaje britských domácností stále pod vrcholem před finanční krizí, k jejich růstu pomáhá stabilní inflace, nejsilnější růst mezd od roku 2008 a také nejnižší míra nezaměstnanosti od poloviny 70. let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK